A makói önkormányzat a 2017-es esztendőt a reformáció elindításának 500. évfordulója alkalmából az egyházközösségek emlékévének nyilvánította. Ennek kapcsán több alkalommal is számos előadással, bemutatóval várták az érdeklődőket a város több pontján. Erre a programsorozatra tette fel a koronát az az ünnepi hangverseny, melyet az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adott szombat este a Hagymaházban.

A közönség Johann Sebasian Bach: H-moll miséjét hallhatta a Maros-parti városban. Vashegyi György a kórust 1990-ben alapította, s egy esztendővel később létrehozta a zenekart is. Az együttes a nevét Monteverdi L’Orfeo-jának első teljes magyarországi előadása után vette fel. Mind a kórus, mind a zenekar Európa számos országában fellépett már.

Az önkormányzat meghívását elfogadva a hangverseny előtt köszöntőt mondott a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Gáncs Péter ismertette: ez sokkal több, mint egy koncert, hiszen akár istentiszteletnek is lehet tekinteni ezt a bemutatót. – A reformáció kapcsán pedig az a legfontosabb, hogy ez egy olyan kommunikációs forradalom, mely helyreállította a kapcsolatot Isten és ember között – fejtette ki a püspök. Gáncs Pétert hallja:

##audio:4989##

A nézőtéren a makói történelmi egyházak képviselői, így a római katolikus, a görögkatolikus, az evangélikus és a református képviselői is helyet foglaltak. Jöttek vendégek Kisoroszból, Igazfalváról, Bodófalváról, Torontálvásárhelyről. Ezen a hétvégén rendezik meg ugyanis a határon túli makóiak találkozóját. Ez azt jelenti, hogy településekrőlérkeztek küldöttségek, melyeket nagyrészt olyanok alapították egykoron, akik Makóról származtak el.

Munkatársunktól. K.