A tervezett makói fürdőfejlesztéssel kapcsolatban a héte eleje óta több alkalommal is felszólaltak, illetve közleményt adtak ki helyi politikusok. Csütörtökön Farkas Éva Erzsébet polgármester, valamint a beruházás tervezését végző cég, a Makona Építész-Tervező és Vállalkozó Kft. ügyvezetője, Makovecz Benjamin és vezető tervezője, Gerencsér Judit arról adott többek között tájékoztatást, mely szerint visszautasítják a Jobbik helyi szervezetének, s azon belül Zeitler Ádám települési képviselő azon vádját, hogy korrupt lenne az iroda, illetve vezetősége. Erre válaszolva pénteken a jobbikos városatya tartott sajtótájékoztatót.

– Sem az irodát, sem az ügyvezetőjét nem vádoltam korrupcióval, a közleményükben az áll, hogy a szerintünk 5,6 milliárdba kerülő uszodakomplexum túlárazott, s ez felvetheti a korrupció gyanúját – fejtette ki Zeitler Ádám. – Öntsünk tiszat vizet a pohárba: a fejlesztéssel kapcsolatos véleményem az első egyezetés óta nem változott, vagyis az élményzóna megépítését támogatom, ahogy a 25-ször 33 méteres uszodát is, de a teljes uszodakomplexum kialakítását viszont nem – sorolta a képviselő. Úgy véli, az 5,6 milliárdos beruházás nem csak túl dárga, hanem hosszú távon nem is fenntartható, így veszélyeztetheti a város költségvetési egyensúlyát.

– Azt is megkaptam, hogy nem segítem elő a város fejlődését, mivel nem nyomtam meg az igen gombot a teljes fejlesztésre, de ez azért van, mert csak a határozatnak az ésszerű részét támogatom, ezért tartózkodtam – folytatta a fiatal politikus. Zeitler Ádám hozzátette: a Fidesz azt is számon kérte rajta, hogy a Jobbik 2014-ben a Návay Lajos-tervben még az 50 méteres medence megépítése mellett állt ki, s most a jóval kisebbet sem akarja. – A programunkban tényleg ezt akartuk, de az egyeztetések során számomra is világos lett, hogy nem fér el a jelenlegi Hagymatikum területén, ezt felfogtam, s azért nem erőltettem tovább, ennyi – fogalmazott Zeitler Ádám.

A vélt túlárazásra is hozott két példát a képviselő. – Csenger szintén makoveczi uszodája jóval olcsóbb, mint amennyibe a makói kerülne, csak összehasonlításként: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település létesítményénél 1,1 millió forint per négyzetméterre jön ki a költség, a makóinál viszont ez majd 6,8 millió lenne – számolt Zeitler Ádám. Megemlítette még a győri uszodát is, mely 3,2 milliárd forintba került, s a medencéje 50-ször 25 méteres.

Munkatársunktól. K.