Maroslelén régi és egyben szép szokás, hogy 1956. október 23-ról úgy emlékeznek meg a helyiek, hogy az általános iskola végzősei ünnepi műsorral készülnek. Pénteken a faluház nagytermében Frankó Tamás osztályfőnök által felkészített gyerekek bújtak a 61 esztendővel ezelőtti hősök bőrébe.

– Nagyon nehéz úgy tanítani is valamit 1956-ról, hogy 35 esztendőn keresztül még beszélni sem volt szabad az igazságról – tudtuk meg Németh Domonkostól. A helyi általános iskola igazgatója hozzátette: ha mondjuk összhasonlítjuk a 61 esztendővel ezelőtti történéseket 1848. március idusával, akkor az is nagyon nehezíti a helyezetet, hogy 1956-ban szinte névtelen hősök küzdöttek a pesti utcákon.

– Bő két héten keresztül készültünk erre a napra, eleinte csak a szövegeket gyakoroltuk, s utána következett a színpadi mozgás is – árulta el a részleteket a pénteki műsor egyik szereplője. Nagy Ramóna és osztálytársai nem csupán narrátorai, de egyben aktív részesei is voltak a produkciónak. – A tanórákon mi már vettük ezt a korszakot, de ezzel a bemutatóval talán segítettünk a kisebbeknek abban, hogy megértsék, mi is a lényege 1956-nak – vélekedett Ramóna.

Az ünnepi műsorral nem ért véget a maroslelei megemlékezés. A faluház közönsége kisétált a nem messze lévő parkba, ahol megkoszorúzták a kopjafát. Számos szevezet helyezte el az emlékezés virágait. A település nevében Martonosi György polgármester és Schulcz János alpolgármester koszorúzott.

Munkatársunktól. K.