Két napig futott az országos csúcsért 7

 

Balatonfüreden megrendezték Magyarország első 48 órás nemzetközi ultramaraton futóversenyét. A versenyre körülbelül negyven nevező érkezett, a világ minden tájáról. A megmérettetés szeptember 29-én, délelőtt 10 órakor vette kezdetét, és október 1-én állították le az órát. A cél az volt, hogy a 2 nap alatt minél hosszabb távot tegyenek meg a versenyzők. A vásárhelyi Szőllősi Róbert pedig új korosztályos országos csúccsal tért haza.

Promenad.hu: Honnan jött az ötlet, hogy elindul egy ilyen versenyen?

Szőllősi Róbert: 27 év kihagyás után, 6 éve újra elkezdtem futni. Mindig egy kicsit többet mentem, egyre jobban éreztem azt, hogy visszanyerem a régi formámat. 24 órás versenyen már indultam, és egész jól teljesítettem, ezért úgy döntöttem, hogy szintet lépek, és megpróbálkozom ezzel a 48 órás futással.

Promenad.hu: Hogy kell egy ilyen megmérettetésre felkészülni mind fizikailag, mind lelkileg? Lehet egyáltalán?

Szőllősi Róbert: Teljesen nem lehet. Az biztos, hogy sokat kell futni, az állóképességet javítani kell. Fejben erősnek kell lenni, de teljesen nem lehet rá felkészülni, hiszen 48 óra az már olyan sok, hogy ott bármi történhet.

Promenad.hu: Milyen felszerelés kell egy ilyen hosszú futáshoz? Hány pár cipőt használt el?

Szőllősi Róbert: Egy pár lábbeli bőven elég, ha az rendesen ki van választva. Más cipő kell egy terepen való futáshoz, és más egy betonon megrendezett versenyhez. Ez betonon volt, úgyhogy olyan cipőt választottam, ami ideális ilyen terepre. A cipőn kívül nem kell semmi extra felszerelés, pár póló, és nadrág.

Promenad.hu: Volt-e kísérője, segítője a versenyen? Miben tudott segíteni?

Szőllősi Róbert: Egy segítőm volt, Varga Balázs, egyik nagyon jó ismerősöm. Ha bármi kellett, ő ott volt. Segített a ruhacserében, az étkezésben, hozta a frissítőt, és bármi bajom volt, ő ott volt. Volt egy kijelölt pont, ahol a kísérők tartózkodhattak, és onnan járult hozzá a teljesítményemhez.

Promenad.hu: Délelőtt 10 órakor elrajtolt a mezőny, hogyan élte meg ezt a 48 órát? Voltak-e bökkenők?

Szőllősi Róbert: Elindultunk, majd pár óra múlva, délután hascsikarás tört rám, ami 16 órán keresztül nehezítette a versenyemet. A végén már nem mertem se enni, se inni. 30 óra elteltével már csak kóvályogtam a pályán.

Promenad.hu: Hogyan sikerült átvészelni ezt az időszakot?

Szőllősi Róbert: Pihentem egy kicsit – a kicsit az 50 percet jelent! -, és akkor valami megváltozott. Egyre jobban úgy éreztem, hogy visszatér belém az erő. Azt beszéltem a kísérőmmel, hogy pár óra múlva meglátjuk, hogy mi lesz velem. Szerencsére egyre jobb állapotba kerültem, így tudtam folytatni a versenyt, és a hátralévő 15 órát le is tudtam futni mindenféle baj nélkül.

Promenad.hu: Mi volt a kitűzött célja?

Szőllősi Róbert: A korosztályomban országos csúcsot szerettem volna menni. Eddig ezt a csúcsot Szőnyi Ferenc tartotta 271 megtett kilométerrel. A verseny előtt azonban beszélgettünk más magyar versenyzőkkel, és volt, aki azt mondta, hogy 280 kilométert tűzött ki célul. Így nekem is váltanom kellett, hiszen hiába futom le a 271-et, ezzel nem lesz meg az országos csúcs, ha a másik magyar 280-at fut. Ezért módosítottam a terveken, és immáron több mint 280 kilométer megtétele volt a cél.

Promenad.hu: Végül mennyit sikerült lefutni?

Szőllősi Róbert: A verseny vége fele egyre jobban éreztem magam, és sikerült már a 300 kilométert is elérnem. Aztán meglett a 305, utána pedig már csak azért nyomtam, hogy meglegyen a bónusz is. Végül 309,5 kilométert sikerült lefutnom 48 óra alatt, és így 39 kilométerrel megjavítottam Szőnyi Ferenc csúcsát.

Szőllősi Róbert, a 200. kilométer megtétele után

Promenad.hu: Akkor kijelenthetjük, hogy országos bajnok lett. Ez a nemzetközi mezőnyben mire volt elég?

Szőllősi Róbert: Így igaz, korosztályos országos bajnok lettem. Összetettben a legjobb magyarként értem célba, ha pedig belevesszük a külföldi versenyzőket is, akkor az 5. helyet sikerült megcsípnem. Első helyen egy német hölgy végzett, 378 km-rel, második egy fülöp-szigeteki férfi lett, 319 megtett kilométerrel, harmadik helyen egy lengyel futó zárt, 315 kilométerrel, negyedik egy bolgár srác lett, 312 km-rel, és az ötödik helyen én végeztem 309,5 kilométerrel.

Promenad.hu: Mi lett volna, ha az elején nincs a gyengélkedés?

Szőllősi Róbert: Mindenki ezt kérdezi, de erre nincs jó válasz. Most ez történt, ez volt, ezt kell elfogadni.

Promenad.hu: Lelkileg hogy élte meg a versenyt? Ki segítette át a nehéz időszakokon?

Szőllősi Róbert: Varga Balázs, a segítőm rengeteget segített lelkileg is. Rajta kívül a családommal is tartottuk a kapcsolatom, Balázson keresztül. Rengeteg bíztatást, jó kívánságot kaptam itthonról, amit ezúton is nagyon köszönök, hálás vagyok mindenkinek, aki bízott bennem, és szorított értem.

Promenad.hu: Mennyire fáradt el? Volt-e izomláza?

Szőllősi Róbert: 48 óra után még nem voltam álmos. A célba érés után még megvolt az eredményhirdetés, ebéd, beszélgetés, és majd csak olyan este 9 körül feküdtem le aludni, de reggel 5-6 körül már ébren is voltam. Fel voltam pörögve, és semmi fáradtságot nem éreztem. Izomlázam nem volt, viszont a térdem nagyon fájt.

Szőllősi Róbert büszkén mutatta oklevelét

Gratulálunk az elért eredményhez, nem kis teljesítmény volt 48 órán keresztül, szinte megállás nélkül körbe körbe futni. További sok sikereket kívánunk, és reméljük, hogy hamarosan újabb sikerekről tudunk beszámolni!

 

Sz.Viktor

Fotók: Emusport