Az országos Arany János Kollégiumi Program 2004-ben indult, és a Cseresnyés Kollégium már 2005-ben csatlakozott a kezdeményezésnek. Ennek keretén belül hátrányos helyzetű gyerekeknek tudnak segítséget nyújtani. A segítségnyújtásnak több formája is van. Az egyik anyagi természetű, hiszen a programban részt vevő tanulók ösztöndíjat kapnak, fizetik az utazási költségüket, ruhát is kapnak rendszeresen, illetve támogatják őket abban anyagilag, hogy jogosítványt, ECDL-vizsgát tegyenek. Emellett a tanulásban, képességeik fejlesztésében is segítik. A programban résztvevőkhöz rendszeresen jár fejlesztő pedagógus, illetve maga az ötéves program is egy nulladik, felzárkoztató évvel veszi kezdetét, amely a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában van.

Vig Áron

Az Arany János Kollégiumi Program szellemisége teljesen illeszkedik a Cseresnyés Kollégium hagyományaihoz, hiszen annak jogelődje is azért jött létre, hogy a szegény, tanyasi gyerekeket lehetőséghez juttassa. Az első években a programnak még csak pár résztvevője volt. Ma már a Cseresnyés Kollégium tanulóinak közel fele részt vesz a programban, szám szerint 84-en. Köztük Kardos Katalin is, aki 12. osztályos diákként már ötödik évét tölti a Cserkóban.

Kardos Katalin

A balástyai születésű Kati elmesélte, hogy a légkör, a tanárok segítőkészsége nagyon sokat jelentett a számára, mind a tanulásban, mind a beilleszkedésben. Köszönhetőe ez annak is, hogy a kollégiumban fantasztikus közösségi élet van, szinte második otthonukként tekintenek az intézményre a lakók. Kati Szegeden szeretne továbbtanulni, közgazdasággal kapcsolatos tanulmányait szeretné folytatni. Az Arany János Kollégiumi Programra a jelenleg 8. osztályos diákok jelentkezhetnek. Január 25-ig kell elküldeni a kitöltött pályázati űrlapot, amit megtalálnak a Cseresnyés Kollégium honlapján, illetve az AJKP honlapján is.

Kovács József

A kollégium épülete idén ünnepelte 50. születésnapját, míg maga a Cseresnyés Kollégium, illetve jogelődje jövőre köszönti fennállásának 80. évfordulóját. Ebben az évben nagyarányú felújítási munkák kezdődtek meg. Az aula már megújult, illetve még idén megújulnak a vizes blokkok. Jövőre pedig megkezdődik a tetőtől a szigetelésig terjedő nagyszabású renoválás. Így a 2018/2019-es tanévben már egy megújult épületben kezdhetik meg az életüket a kollégium diákjai.

ÉR.