A mindszenti Helytörténeti Gyűjtemény nemrégiben megújult, így új köntösben várta a mókázni vágyó családokat. Létrehoztak egy látványtárat, ahol igazi kézműves portékák kaptak helyet, hogy mindenki gyönyörködhessen bennük. Az udvaron építettek egy hagyományos górét, illetve a kutat is áthelyezték, felújították. A megváltozott Helytörténeti Gyűjtemény tökéletes hátteret biztosított a XI. Hagyományőrző Családi Tök-Jó délutánnak.

Mindszent meghirdetett egy alkotó pályázatot, „Jutott nekünk kukoricagóré” címmel, aminek az eredményhirdetését meg is tartották a délután elején. Voltak kukoricához köthető népi játékok, kézműves foglalkozások, a gyerekeket pedig a makói Vackor gyermekzenekar vonta be a dalolásba. A rendezvényen fellépett a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola színjátszó tagozata is, akik a Tökváros című izgalmas darabot mutatták be. A felkészítő tanáruk Mezeiné Bodnár Henriette volt.

Szombat délután több megmozdulást is egybeolvasztott. A Múzeumok Őszi Fesztiválja és a 72 óra kompromisszum nélkül országos rendezvénysorozatok jegyében önkéntesek segítették a tök jó délután létrejöttét. A település szép korú tagjai már reggel talpon voltak, hiszen be kellett gyújtani a kemencét és a finom falatokat is elő kellett készíteni, hogy a vendégsereg ne távozzon éhesen.

A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű megmozdulás idei mottója a „Több vagy, ha adsz” lett. 10. éve kerül megrendezésre, a lényege pedig az, hogy a három nagy egyház fog össze, hogy felekezeti hovatartozás nélkül együtt tudjunk mókázni. A nagyok tanítják a kicsiket, az önkéntesi munkába becsatlakozik a sérült ember, az egészséges ember, illetve a nemzetiségek is jelen vannak. Mindenki tesz valami jót másokért.” – nyilatkozta Kovács Ildikó, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ vezetője, a program szervezője.

Kovács Ildikó

A napot a tökfaragás zárta. Az elkészült munkákat a zsűri értékelte is, és a végén kiderült, hogy ki készítette a legvagányabb töklámpást.

 

Sz.Viktor