A túra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ elől indult, és végighaladtak a Csomorkányi úton, ahol megnézték az I. világháborús emlékhelyeket, valamint a romtemplomot is. Így a szimpla testmozgás mellett kulturális elemek is gazdagították a programot. Illetve a gasztronómiai élvezetek sem maradhattak ki, hiszen a végcél a Sóshalmi Borászat volt, ahol borkóstoló várta a résztvevőket. Persze, csak óvatosa, hiszen valahogy haza is kellett jönni.

„Túráink során eddig nem nagyon volt ilyen kóstolgatós fajta. Most, hogy lassan már az újborból lehet fogyasztani, úgy gondoltuk, hogy Sóshalom egy nagyon jó levezetője, pihenője lehet ennek a túrának. Ez a mostani Hódmezővásárhely önkormányzatának szervezésében valósul meg. Mi a Hungarian Flyers Kerékpáros Klubbal és a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvánnyal közösen is szervezünk túrákat Mártély és a tájvédelmi körzet irányába” – fogalmazott Kruzslicz Imre, a Hungarian Flyers Kerékpáros Klub egyik tagja, valamint a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért alapítvány kuratóriumi tagja, aki arról is beszélt, hogyan kell felkészülni egy ilyen 32 kilométeres túrára.

Kruzslicz Imre

„Mivel sötétedés után jövünk haza, világításnak kell lennie a kerékpáron, valamint hogy jól láthatóak legyünk, láthatósági mellény is. A kerékpárokat is át kell nézni indulás előtt. Nekünk túravezetőknek is ez az egyik feladatunk. Az öltözéknek az időjárásnak megfelelőnek kell, hogy legyen. Száz ágra süt a nap – induláskor. Most még elég egy póló, egy hosszú nadrág. Este viszont már fog kelleni egy széldzseki vagy pulcsi. Mi, kerékpárosok azt szoktuk mondani: nincs rossz idő, csak rossz öltözet” – foglalta össze Kruzslicz Imre

Papp-Jakab Krisztina

És hogy ebben a túrában mi volt a leginkább vonzó, a testmozgás, a kerékpározás vagy inkább a borkóstolás, azt az egyik résztvevő, Papp-Jakab Krisztina árulta el nekünk: „A kettő együtt. Hallattam már Sóshalomról, a Sóshalmi Borászatról, de nem jártam még sosem ott, így nagyon kíváncsi vagyok rá” – mesélte Krisztina, aki férjével együtt rendszeresen kerékpározik: már kilencedik éve, hogy a „magyar tengert” körbetekerik, illetve minden bicajos megmozduláson igyekeznek részt venni.

ÉR.