Felpezsdült az élet ismét Kisteleken a Sportcsarnok körül, ugyanis már 18. alkalommal rendezik meg, a régi hagyományokkal büszkélkedő Sajt- és Gasztronómiai fesztivált. Az esemény 10 órakor kezdődött, de már ekkor isteni illatok lengték be a Szent László teret.

Sültek a különböző húsok, halak, készültek a lecsók, az önkormányzat munkatársai, pedig serényen sütötték a fánkokat, amiből minden arra járó kapott. A rendezvényen folyamatosan finomabbnál finomabb falatokat hordtak körbe fiatalok, így nézelődés közben is mindig volt mit majszolni.

A Sportcsarnok belsején már látszott délelőtt is, hogy hatalmas bálra készülnek a Kistelekiek. Hosszú sorokban álltak az asztalok, rajtuk feltüntetve, kiknek hol a helye. Nagy Sándor, Kistelek polgármestere elmondta, hogy teljesen ingyenes a belépés mindenki számára.

##audio:4946##

Ahogy a polgármester is elmondta, valóban szilvás gombóctól egészben sült bárányig volt minden, mi szem-szájnak ingere. Az édességek rajongói nagyon finom rétesek közül válogathattak, a Sportcsarnokban. A választék közt volt tökös, meggyes, túrós, túrós meggyes, túrós áfonyás, mákos és még bőven lehetne sorolni. Pipicz Zoltánné, a Kisteleki Házirétes bt. vezetője elmesélte nekünk, hogy a jó rétes titka, az alapanyag minősége, legyen szó a tésztában lévő lisztről, vagy akár a töltelékben lévő gyümölcsről. A meggyes rétesben tényleg csak meggy legyen.

Az édességek után, jöhetnek a sósabb ételek, bár a sorrend nem az igazi, de egy jó egészben sült bárányra, bizony várni kell mire elkészül. Dani János, juhász, aki szeptember 22-én vette át Pesten a HÍR Védjegy emblémát. Ez annyit jelent, hogy azok a sajtok amit Dani János készít, hagyományos és ellenőrzött módon készülnek, az embléma pedig garancia a termék minőségére. A Sajt- és Gasztronómiai fesztiválon a juhász nem csak sajtokkal készült, hanem birkát is sütöttek nyárson:

##audio:4947##

A fesztiválon a kézműves és hagyományőrző termékek is képviseltették magukat. Aki belépett a Sportcsarnokba, annak rögtön megakadt a szeme azokon a faragványokon, amiket Vincze János, csengelei fafaragó, népi iparművész hozott magával Kistelekre. János elmesélte, hogy 2000-ben kezdte a faragást, akkor amikor nyugdíjba vonult. A művész fő témája a juhászok és a falusiak élete.

Amíg a látogatók fogyasztották a finom falatokat, természetesen iszogattak hozzá néhány kupica pálinkát is. Bár nem a hideg ellen tették mindezt, ugyanis gyönyörű napsütéses idő volt. Igazi indián nyár. A Szent László tér és a Sportcsarnok környéke megtelt élettel. A sütés főzés, mellé, gyerekprogramok és néptáncosok társultak, amit az este végén, egy bállal koronáznak meg a kistelekiek, ahol Bangó Margit fogja szórakoztatni a vendégeket.

n.j.