Kelemen László az első magyar színházigazgató szinte összeforr Csanádpalotával. A városban a művelődési ház, a park is a híres szülött nevét viseli, de ami a legfontosabb, az amatőr színtársulat is. A településen nagy hagyománya van a színjátszásnak, ami elsősorban Kelemen László emlékének őrzőinek köszönhető. Immáron nyolcadik alkalommal várták Palotára az amatőr társulatokat egy kis seregszemlére.

A helyiek meghívását elfogadta a szegedi Délikert Társulat, a Makói Teátrum és a csíkcsomortáni Lármafa Színjátszó Csoport. Szombaton ők mutatkoztak be a Kelemen László Művlődési Ház nagytermében. A fellépőket szakértő szemek is figyelték, hiszen a Szegedi Nemzeti Színház két színművésze, Gömöri Krisztián, valamint Borovics Tamás zsűrizett.

Csanádpalotán – kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan – de már nagyon régen működik amatőr társulat. Ennek egyik tagja Takács János is. Mókus, ahogy a társai, barátai hívják, szeret a színpadon lenni, egyrészt önmagának, másrészt pedig a közönségnek akar megfelelni. Nem csupán színdarabokban, hanem különféle kulturális és sporteseményeken is megcsillogtatta már tehetségét. Takács János egy kicsit mesélt a társulatról, de arról is, mit szeret a leginkább a színjátszásban, íme:

##audio:4942##

Egy pár száz lelket számláló kis erdélyi faluból, Csíkcsomortánból is jöttek színjátszók. A település egyházilag Csíksomlyóhoz, közigazgatásilag viszont Csíkpálfalvához tartozik. Az utóbbi elöljáróival szombaton testvértelepülési megállapodást is aláírtak a csanádpalotaiak. A csíkcsomortáni lármafásokat Boros Katalin vezeti. Vele beszélgettünk a társulatról, az általuk előadott darabokról is:

##audio:4943##

Munkatársunktól. K.