A Makói Kistérségi Egészségfejlesztő Iroda munkatársai folyamatosan járják a településeket, s helyben végeznek különféle szűréseket. Szombaton az apátfalvi egészségházban várták az érdeklődőket, pontosabban azokat a helyieket, akik számára fontos az, hogy minden rendben legyen a szervezetükkel.

– Mintegy ötvenen regisztráltak előre, de ennél többen szoktak ejönni, ami nem jelent problémát, mivel egy-egy kitelepülésünk alkalmával száz fő a kapacitásunk – tudtuk meg Renkó Ágnestól. Az EFI prevenciós nővére hozzátette: többek között vérnyomást, vércukrot mértek, de az is kiderült, a jelenlévőknek mekkora a testsúly indexe, emellett bőrgyógyász is tartott vizsgálatot Apátfalván.

– A  cigányok életkora 10-15 évvel rövidebb, mint a nem cigány lakosságé, ezért nekünk jobban oda kell figyelni az egészségre – fejtette ki Károlyi Sándor. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke hozzátette: a szervezetük progamjában kiemelt helyen szerepel a prevenció, vagyis a megelőzés, így aktívan részt vesznek az EFI szűréseiben. A kisebbségi önkormányzatnak az irodával kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően negyvenen vettek részt a szervezett szűrésen.

– Hatvanhét esztendős vagyok, így a koromnál fogva természetes, hogy én is eljövök ezekre a szűrésekre – folytatta Károlyi Sándor. Az elnöktől megutdtuk, hogy neki legjobban a vérnyomására kell ügyelnie, mert néha egy kicsit túl magas. Az apátfalvi kitelepüléssel az idén véget ért az EFI vidéki szűrősorozata, de jövőre újból folytatódik. Ez a pihenő csak az egészségnapot érinti, mivel a mobil mammográfiai szűrőbusz még járja a térséget az ősz folyamán.

Munkatársunktól. K.