Egy egyesület működése során nagyon fontos, hogy minél több hasonló szervezettel vegye fel a kapcsolatot, hiszen csak így tudnak minél szélesebb körben megjelenni. Ezt nagyon jól tudják a Makón nemrég megalakult Szirbik Miklós Egyesületnél is. A civil szervezet volt a házigazdája annak a konferenciának, melynek szombaton a makói József Attila Múzeum adott otthont.

Pejin Attila és Forgó Géza

– Több magyar civil szervezettel kötöttünk már együttműködési megállapodást, s ennek köszönhetően vettünk részt az ő rendezvényeiken, s most úgy határoztunk, mi látjuk vendégül őket – fejtette ki a makói egyesület elnöke. Forgó Géza ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:4944##

Elsőként dr. Kovács Beáta köszöntötte a jelenlévőket. A Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke többek között arról is beszélt, hatalmas kulturális értékkel bír a megye, amit meg kell őrizni az utókor számára. Czirbus Gábor alpolgármester a város nevében szólalt fel. – Nem csupán alpolgálmesterként, hanem az egyesület tagjaként is azon fáradozom, hogy Makó tárgyi, szellemi örökségei minél hosszabb ideig megmaradjanak – emelte ki.

Határon túlról is érkeztek előadók. Nagy István, a pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnöke a romániai település szülöttének, Klebelsberg Kunó emlékének őrzését ismertette. Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum igazgatója a helytörténeti kutatásról szóló előadása során kitért arra is, hogy a különféle intézmények közötti kapcsolatok kiépítése még a műtárgyak szállításában is nagy segítséget nyújtanak. Pejin Attilát hallja:

##audio:4945##

Munkatársunktól. K.