Törökné dr. Várkonyi Katalin, a 8-as körzet új háziorvosa

10.22: Lakhatással kapcsolatban hoztak döntést a zárt ülésen. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: legközelebb október 25-én tartanak rendes testületi ülést, s a mostanit bezárta.

10.20: Farkas Éva Erzsébet polgármester zárt ülést rendelt el.

10.18: A Marosmenti Utánpótlás Futball Club fejleszteni kíván, ezért tulajdonosi hozzájárulást kér a várostól. Megkapta. Hasonló kérelemmel fordult a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola is az önkormányzathoz. Az intézmény is megkapta ezt.

10.15: Módosították a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet, mert technikai oka volt. Megszavazták. Használatba adási megállapodást kötöttek a Csongrád Megyei Kormányhivatallal néhány ingatlan esetében, ezek többnyire cseréket, ingyenes átadásokat jelentenek.

10.10: Harmadik előterjesztésként reklámrendeletet hoz a gérmium, mivel kötelező. Dr. Török Miklós (DK) nem támogatja, mivel úgy véli, hogy alkotmányellenes a kormány által hozott törvény. A grémium elfogadta a határozat.

10.08: Dr. Hadik György (Fidesz) az ülés előtt azt gondolta, hogy két perc alatt döntést fognak hozni, mivel annyira egyértelmű, hogy bővíteni kell. A grémium a határozatot 9 igennel és 3 tartózkodással megszavazta.

10.05: Czirbus Gábor alpolgármester is óriási lehetőségnek látja ezt a beruházást, valamint kiemelte: az előterjesztésben feketén-fehéren le van írva, mivel jár ez a fejlesztés. A komplexummal kapcsolatban elmondta: nem elég uszodát kialakítani, szükség van a modern öltözőkre, egyéb kiszolgálóegységekre. – A várost fejlesztenünk kell, mire várunk? – tette fel a költői kérdést Czirbus Gábor. – Tíz esztendős problémát lehetne ezzel a döntéssel megoldani, vagyis azt, hogy legyen megfelelő uszodája Makónak – tette hozzá az alpolgármester.

10.00: – Merjük vállalni a kockázatot, hiszen a lakosok érdekében hozzuk meg ezt a fontos döntést – emelte ki Farkas Éva Erzsébet polgármester. Kovács Sándor (Fidesz) szerint azért is érdemes ezt meglépni, mert ezzel az is elérhető, hogy a vállalkozások is fantáziát látnak benne, s újabb neruházások indulhatnak Makón. Emellett arra hívta fel az ellenzéki társai figyelmét, hogy az igenükkel egy jó cél mellé tudnának állni.

09.55: Farkas Éva Erzsébet polgármester arra kéri a képviselőket, hogy az eredeti határozati javaslatot szavazzák meg, mert hosszú távon ez biztosítja a város és a lakóiank a fejlődését. Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) szerint a gyermekeink egészsége mindent megért, így ez ne legyen pénzkérdés.

09.50: Dr. Török Miklós (DK): egyet tud érteni Zeitler Ádám képviselőtársával abban, hogy csak a bővítést támogatja, nem a teljes uszodakomplexum megvalósítását. Farkas Éva Erzsébet polgármester hozzátette: a hit nagyon fontos, de ebben az esetben a józan észre kell támaszkodni.

09.48: Toldi János (Fidesz) felhívta a figyelmet: nem hitelből, hanem vissza nem térítendő támogatásból valósulna meg a bővítés. Ezzel arra utalt, hogy a Hagymatikum megépítése miatt majdnem csődbe ment a város, a kormánynak kellett kisegítenie az önkormányzatot. Toldi János szerint tárgyilagos gondolkodással csak igennel lehet szavazni ebben a kérdésben.

09.45: Dr. Hadik György (Fidesz) szerint ebben az évszázadban ez a város legnagyobb fejlesztése, így megérti, hogy az ellenzék aggodalmaskodik, de célszerű, hogy az eredeti elképzelések valósuljanak meg. A fideszes képviselő nem meggyőzni akarja az igenre az ellenzéket, hanem arra kéri őket, vegyék figyelembe a város érdekeit a döntésük meghozatala előtt.

09.43: Zeitler Ádám (Jobbik) kérdése: mi lesz akkor, ha nem lesz elég 2020-ig ez az igényelt 8,8 milliárd? Ezt azzal indokolta, hogy folyamatosan emelkednek az árak. Két előterjesztésbe szeretné tenni a döntést, mivel a fürdőbővítést támogatja, de az uszodakomplexum építését nem, de tudja, hogy ez nem lehetsége.

09.40: Kovács Sándor (Fidesz): ilyen lehetősége a közeljövőben nem lesz az önkorméányzatnak, így meg kell ragadni. Emellett a városatya hozzátette: a megkérdezett makóiak döntő többsége igényli az új uszodát.

09.38: Dr. Török Miklós (DK) a fürdőbővítés kapcsán a Szentírásból vett újból idézetet, vagyis hitetlen Tamás esetét taglalta: csak akkor tudja megszavazni ezt a teljes fejlesztést, ha látja a megtérülés lehetőségét.

09.35: A grémium a teljes makoveczi álmot meg szeretné valósítani, s ehhez a kormány segítségét kéri. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 8,8 milliárd forint. A makóiak emellett azt is kéri az államtól, hogy vegyen részt a létesítmény üzemeltetéséből – sorolta Farkas Éva Erzsébet polgármester. Ezt tartalmazza ez az előterjesztést.

Dr. Turbucz Marietta, a makói jegyzői iroda új vezetője

09.30: Második előterjesztésként a termál- és gyógyfürdő bővítése került terítékre. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: ez a folyamat már 2015-ben elkezdődött, azóta számos esetben tárgyalt róla a testület. A jelenlegi tanuszoda átalakítása is szóba került, de ez több okból nem lehetséges így például az aljzat nem bírná el a nagyobb terhelést, de maga az épület sem alkalma rá. Ezért ezt a tervezők nem javasolják.

09.25: Dr. Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője is elköszönt, s helyette dr. Turbucz Marietta látja el október elsejétől a jegyzői teendőket.

09.20: Első előterjesztésként dr. a 8-as számú felnőtt háziorvosi körzet új háziorvosa mutatkozott be. Dr. Sánta Sándor helyett Törökné dr. Várkonyi Katalin látja el ezt a feladatot 2018. január elsejétől.A testület megköszönte dr. Sánta Sándor eddigi munkáját, aki három évtizeden át vitte ezt a körzetet. Az előszerződés megkötését a grémium elfogadta.

09.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést megnyitotta. A 12 települési képviselőből jelen van 12, így a grémium határozatképes.

Munkatársunktól. K.