A hiányszakmák elsajátításának fontosságára hívta fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a mai napon megrendezett pályaorientációs kiállítása és bemutatója, amelyre a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Rendezvényházban került sor.

A rendezvényen a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumot az Eötvös József, Kalmár Zsigmond és Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolái képviselték. Látványos bemutatókkal készültek, és szakmáik néhány fogását ki is próbálhatták a látogatók.

A HSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a gyakorló ápoló, a szociális gondozó és a fodrász szakmáit népszerűsítette. Vérnyomást és vércukorszintet mértek, lehetett sebet kötözni, és az elsősegélynyújtás helyes módját tanulni. Szebbnél szebb hajkölteményeket láthattak a rendezvény látogatói, és megnézhették, hogyan szépítik a hölgyeket gondos kezek a különböző alkalmakra.

A HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából a női szabók és a fehérnemű készítők és kötöttáru összeállítók magukkal hozták a varrógépet, amelyikkel ügyesen mutatós tárgyakat lehetett készíteni, például tűpárnát, telefontokot. Természetesen néhány elkészült divatos ruhát is láthattak a vendégek a próbababákon.

Az asztalosok és a porcelánfestők tanulóik szemet gyönyörködtető alkotásait állították ki, de lehetett írókázni is. Nagy népszerűségnek örvendett a hegesztők hegesztő szimulátora, és a villanyszerelők demonstrációs panelei, amelyekkel egy okos ház alapjait mutatták be.

A HSZC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az ipari gépész és a központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő szakmákat mutatta be. Műanyagcső hajlításával és menetmetszéssel kísérletezhettek az érdeklődők.

Forrás: Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum