Lázár: Milyen lesz ez a környék 50 év múlva? 17

 

A szerdai lakossági fórumot, a Szabadság Olvasókörben, a Susán városrésszel kapcsolatos fejlesztések bemutatásával nyitotta meg, Bálint Gabriella, önkormányzati képviselő. Elmondta, hogy az önkéntes járdaépítési program keretein belül, 304 méter járda újult meg a városrészben, ahol folyamatosan fejlődnek az óvodák és az orvosi rendelő is. Most, az epreskert és Kutasi út közti útszakasz, valamint a Simonyi utcán található utcaköz is meg fog újulni. A képviselő hozzátette: jövőre a szociális otthont fogják felújítani.

Cseri Tamás, önkormányzati képviselő elmondta, hogy a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tantermei már megújultak, most az étkezőn dolgoznak, és egy teljesen új szárnnyal fogják az intézményt a jövőben bővíteni. Megemlítette a Bajcsy lezárását, amivel kapcsolatban elmondta: várhatóan másfél hónapig nem lesz átmenő forgalom az utcában, az üzletekhez, lakásokhoz, be lehet hajtani.

Mucsi László, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési irodájának vezetője, a Susániakat is tájékoztatta, a jelenleg Hódmezővásárhelyen zajló két legjelentősebb projekt helyzetéről. A Tram-train és az északi elkerülőről tartott prezentációjából a lakosok megtudhatták, hogy a nagyvasúti munkálatok kivitelezőjét, hamarosan ki fogja hirdetni a NIF.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere elmondta: szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel tény, hogy egy 100 milliós fejlesztés, ma Vásárhelyen, apróságnak tűnik. Hozzátette: számításai szerint, minimum 29 helyen zajlik fejlesztés a városban.

Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő elmondta: Susán az egyik olyan városrész, amely minden nagy fejlesztésnek a szerves része.

A piaccal kapcsolatban az országgyűlési képviselő azt mondta, fontosnak tartja, hogy a városi infrastruktúra fejlesztése után, a piac modernizációja is megoldódjon. Hozzátette: a 47-es forgalmának városon belüli csökkenése, jó hatással lesz a piacra is.

Egy ATEV-vel kapcsolatos lakossági panaszra reagálva Lázár János elmondta, hogy a feldolgozó üzem, több mint 150 embernek ad munkát. Megemlítette, hogy jelenleg munkaerőhiány van, és nem munkahely hiány. Kifejtette: 3, 67 millió ember dolgozott az országban, ami mostanra 4,5 millióra növekedet, hála az olyan cégeknek is, mint az ATEV. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy ő teljes vállszélességgel kiáll az ATEV mellett, mivel Hódmezővásárhely és környéke, főleg mezőgazdaságból él és az állattartás során elhullott állatokat, a telepnek hála, nem kell messzebb elhordani a város határánál. Lázár János kiemelte, hogy nemrég tárgyalt az ATEV helyi, és országos igazgatójával, akik beszámoltak arról, hogy egy olyan technológiát fognak kipróbálni a telepről terjedő kellemetlen szagok megelőzése érdekében, ami a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint reménnyel kecsegtet.

A fórumon szóba került, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata, jelenleg egy olyan projekten dolgozik, amely arról szól, hogy a panel és társasházakban, szükség esetén, közös képviseleti tevékenységet is az önkormányzat munkatársai láthatnak el. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy jó ötletnek tartja a kezdeményezést, ami már Kecskeméten bebizonyította, hogy hasznos és jól működik.

A Tram-trainnel kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy számára fontos, hogy előre gondolkozzon azon, milyen lesz a környék 50 év múlva. Kifejtette, hogy a Békéscsaba-Szeged-Szabadka vasútvonalnak, valamint a Budapest-Szeged vasútvonalnak is meg kell újulnia. Elmondta: “Jelenleg Hódmezővásárhelyről Budapestre érkezni, közel 4 óra utazást igényel. Az a célom, hogy ezt hosszú menetidőt lecsökkentsem, két és fél órára, hogy versenyképesebb legyen a vonattal utazás, a gépjárművekkel szemben.”

Kiemelte, hogy nem csak a városok közti, hanem a Hódmezővásárhelyen belüli közlekedés is fejlődni fog, hiszen a Tram-train villamosként is fontos szerepet fog betölteni. Az egészségügy és a kórház fejlődésével kapcsolatban Lázár János elmondta: 2007-ben még a létjogosultsága forgott kockán, mára pedig egy dinamikusan fejlődő intézmény komplexummá nőtte ki magát. dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a bővítésekről tartott beszámolójában tájékoztatott, hogy nem csak a belgyógyászati osztály újul meg, hanem a gyerekosztály is. Hozzátette: Minden fekvőbeteg ellátás, egy épülettömbbe fog kerülni, a gyorsabb átjárhatóság érdekében.

Molnárné Dobsa Magdolna, a Nádor utcai óvoda vezetője, megköszönte az óvodát a miniszterelnökséget vezető miniszternek és a városvezetés tagjainak. Lázár János, jó egészséget kívánt az óvodavezetőnek és gratulált neki, az új óvodához.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy fontosnak a nyugdíjasokat. Kifejtette, hogy ők azok, akik a minden napjainkba látott fejlődést, munkájukkal megalapozták. Ezért is tartja fontosnak azt, hogy ha a minimálbér növekedni fog, akkor a nyugdíjakat sem szabad annyiban hagyni.