Promenad.hu: Mit is csinál pontosan egy ceremóniamester?

Nemes Roland: „Gyakorlatilag a ceremóniamester feladatköre tökéletesen megegyezik a nap lebonyolításával kapcsolatban a vőfély feladatkörével. Attól a pillanattól kezdve, hogy egy párral megállapodsz, bizalmat kapsz tőlük, hogy a nagynapjukon te vezesd le a szertartástól kezdve, a vacsorától kezdve, az ajándékátadásig, a tortát, a táncoktól kezdve, még az éjfél utáni svédasztalos vacsorát is, onnantól kezdve napi szintű kapcsolatban is lehetsz a párral. Bármiféle kérdésük van, segítségre van szükségük, akkor neked készen kell állnod ezekre a kérdésekre megfelelő válaszokkal. Igazából tisztjét tekintve annyiban más a vőfélytől, hogy egy modernebb, mind küllemében, mind stílusában. A szövegkörnyezet sem a rímekben beszélés, a műsorvezető és a vőfély ötvözete, mai köntösbe bújtatva.”

Promenad.hu: Mi a tapasztalat, népszerűbbnek számít ez mostanában?

Nemes Roland: „Azt gondolom, hogy nem népszerűbb, inkább bejött új elemként, új ízként. Aki falun nőtt fel és a hagyományokhoz ragaszkodik és olyan neveltetést kapott, az mindenképpen a vőfélyhez fog ragaszkodni és számára a ceremóniamester lesz egy olyan fajta újítás, amire nem feltétlen volt szüksége a társadalomnak. Aki viszont városban nőtt fel, kicsit fiatalosabb, bulisabb felfogású ember, vagy olyan bulit szeretne, ahol a társaság zöme fiatal, akkor az inkább a ceremóniamester mellett fog dönteni.”

Promenad.hu: Ha eljön a nagynap, milyen feladatok kell ellátnia a ceremóniamesternek?

Nemes Roland: „Ha lány kikérésére, szülőktől való búcsúztatás is van, akkor már reggel 10 órától kezdve elkezdődhet a nap. Így innentől kezdve szinte másnap reggelig a párral vagy. Ezt követi a polgári szertartás, a templomi szertartás, csokordobás, fotózás, vacsora, ajándékátadás, nyitótánc, torta, gyertyafény keringő, újasszony tánc vagy menyasszonytánc. Tulajdonképpen egész nap ott vagy velük.”

Promenad.hu: Elemeit tekintve az esküvők azért egyformák, de gyanítom mégis mindegyik különböző.

Nemes Roland: „Minden esküvő más. Nyilván a felépítése az egész napnak, a terv azonos, de ez nagyban függ a pár személyiségétől és a ceremóniamester személyiségétől, hogy hogyan alakul az adott napon a buli.”

Promenad.hu: Milyen az a személyiség a ceremóniamester esetében? Milyen a jó ceremóniamester?

Nemes Roland: „Azt gondolom, hogy rögtön az elején már meg kell nyerni a násznépet, ahogy találkozol az emberekkel. Olyan fajta határozottságot, olyan fajta korrektséget és egy fajta figyelemfelkeltésre van szükség. Amikor megszólalsz, oda kell vonzanod az emberek tekintetét. Ne amiatt, mert te vagy aznap a góré, hanem amiatt, mert érdemes rád odafigyelni,mert azért vagy ott, hogy segítsd a gördülékenyebb lebonyolítást. Ha megnyered őket az első pillanatban, akkor onnantól kezdve az est bármilyen pontjával kapcsolatban a segítségedre lesznek, mindig partnerek lesznek.”

Promenad.hu: Előfordul-e olyan, amikor valami nem a forgatókönyv szerint alakul.

Nemes Roland: „Nem egyszer, nem kétszer fordulnak elő ilyen dolgok. Vannak nagyon kreatív barátok, akik nagyon kreatívan tudják az embert megviccelni, akár egy olyan menyasszonyrablással, amikor nem három méterrel arrébb viszik a menyasszonyt, hanem mondjuk 4 kilométerrel odébb egy kocsmába és onnan én imádkozom vissza, szerencsére egészen jól. Akkor megy a 15 perces esküvői videó és egy nagyon kedves, jó állapotban lévő vendég lekapcsolja a főkapcsolón a világítást és egész Makón elmegy a világítás. Szóval vannak olyan helyzetek, amikben az embernek hirtelen összeszalad minden a fejében. De abban a helyzetben pontosan a ceremóniamesternek vagy a vőfélynek kell a legelsőnek lennie, aki a megoldást megszüli és erre körülbelül három és fél másodperc van.”

szcs