Vasárnap Hódmezővásárhelyen megnyitották a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlatot. Az idei tárlaton 135 művész 196 alkotását tekintheti meg a nagyközönség.

Vásárhelyen már nagyon régi hagyomány, akiknek az alkotásai kiállításra kerültek a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, délután kilátogatnak Mártélyra, az Alkotóházba. Volt egy időszak, mikor ez a hagyomány elhalványodott, azonban az elmúlt években sikerült újra összehozni a találkozókat.

Ilyenkor a művészek egymás körében, baráti társaságként tudnak beszélgetni, megvitatni a hódmezővásárhelyi művészeti életet. A találkozó elején Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a szellemiség itt él velünk, hiszen Hódmezővásárhelyen a művészeti élet jelen van, és egyre több fiatal veti bele magát a művészetek világába.

Nagyon jó érzés volt látni az Őszi Tárlaton, hogy a díjazottak többsége fiatal. Fontos, hogy a generációk átadjanak egymásnak valamit. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagy küzdelem. Amikor a fiatalok beérnek, és elérik a krisztusi kort, akkor önálló stílussal, önálló arculattal kell, hogy rendelkezzenek. Nagyon nehéz a mesterek árnyékából kibújni, és valami nagyon eredetit tenni. Ezt az előző generációk is megküzdötték és a következők is megfogják.” – mondta el Dr. Hóvári János.

Dr. Hóvári János

Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlat színvonala egyre emelkedő és egyre színvonalasabb munkák vannak. A helyi gyökerekből fakadóan a művészek olyan művészetet tudnak létrehozni, ami valóban mélyreható és messze mutató.

Dr. Nagy Imre

Az este hangulatát a Mártélyi holtágon túl egy igazi, hamisítatlan tekerőlant muzsika is emelte.

 

Sz.Viktor