A pénteken kezdődött tábor alatt volt alkalom a szórakozásra, és az edzésre is a Hódmezővásárhelyi Boksz Klub növendékeinek. Komoly témák is előtérbe kerültek, a sportolók meghallgattak egy Pestről érkező csapatot, akik a drogprevencióról tartottak előadást. Egy 2009-es felmérés szerint ugyanis, minden harmadik gyerek drogokhoz nyúl Magyarországon. – tájékoztatott Lagzi Szilvia, a Drogmentes Világért Magyarországi képviseletétől.

Az előadáson különböző korú hódmezővásárhelyi gyermek vett részt, nyílván a korkülönbségek miatt ki kellett alakítani egy olyan nyelvezetet, amelyet mindenki megértett. Kiderült, hogy a gyerekek nagy többsége azért nyúl a drogokhoz, mert valamilyen csalódás éri, és boldog akar lenni. Az előadáson nem titkolták el, hogy a drogokkal az elején még el lehet érni a várt boldogságot, jókedvet, ez azonban rohamosan átfordul frusztrációba, és amortizációba. Fontos a gyerekeket az igazságról tájékoztatni, sok a hazugság, és a nem valós információ, ami eljut hozzájuk. A cél az, hogy megértsék, nem érdemes kipróbálni ezeket a szereket.

Szombaton egy hajókirándulásra is elmehettek a vásárhelyi bokszolók, ami alatt kiderült, hogy akik a tábor kezdetén még alig mertek egymáshoz szólni, most már inkább barátként néznek egymásra. A legfontosabb, amit megtanulhattak az, hogy a sportbarátságok lehetnek a legnagyobb kötelékek, amelyek átsegíthetik őket egy-egy nehezebb hétköznapon. Az együtt küzdés, a nyerni akarás, a közös helytállás mind összekovácsolja őket.

Rostás Árpád – akinek a gyerekek köszönhetik a tábort – példaképpé nőtte ki magát nagyon sok gyermekben. A vásárhelyi bokszolók, a szombati nap végén megajándékozták egy-egy aprósággal, megköszönve a tábort, és természetesen könnyekben sem volt hiány, pro és kontra. Árpád azt próbálja átadni a fiataloknak, hogy a legfontosabb a munka és a sport, ezzel tudnak a víz felett maradni a mai fiatalok, főleg azok, akiknek nem olyan biztos a családi háttere. Eddig 8050 gyermeket vitt el táborozni azért, mert ő ezt gyermekkorában sosem tehette meg, és szeretné, ha ezek a rászoruló gyerekek örök élménnyel lehetnének gazdagabbak.

Rostás Árpád vándorasztalossal, egykori bokszolóval készült interjúnkat, hamarosan teljes egészében olvashatja.

sk