Hódmezővásárhelyen az Őszi Hetek elnevezésű programsorozat csúcspontjának a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója tekinthető. Az idei tárlaton 135 művész 196 alkotását tekintheti meg a nagyközönség. Ezek között két mű posztumusz: Burai István és Nagy Sándor, nemrégiben elhunyt képzőművészek emlékére válogattak be tőlük egy-egy művet az október 8-án nyíló seregszemlébe. Több mint 600 mű érkezett be a tárlatra, amelyeket 2 és fél napon keresztül zsűrizett a nyolctagú zsűri. A 196 művet Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója rendezte el úgy, hogy az egyes termek tematikus egységet alkossanak.

Almási István polgármester nem tudott jelen lenni a megnyitón, így Dr. Kószó Péter kezdte a beszédek sorát a déli harangszóval egy időpontban. Hódmezővásárhely alpolgármestere leszögezte, hogy az Őszi Tárlat kapcsán három fontos elemet szoktak megfogalmazni: a hagyományt, a folytonosságot és a jövőt. Utóbbit az biztosítja, ha fiatal művészek is meghatározói lesznek a tárlatnak.

Dr. Kószó Péter

Az alpolgármester kifejezte abbéli örömét, hogy az utóbbi években a 20-as, 30-as éveikben járó művészek is egyre aktívabban vesznek részt a kiállításban.

Fekete György

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (aki nemrégiben ünnepelte 85. születésnapját, így őt külön népdallal is köszöntötték) is az öröm köré szervezte gondolatait beszédében. Kifejtetette, hogy ő egy művészeti alkotás szemlélése, hallgatása alatt az örömöt keresi a műben, és a 64. Őszi Tárlat számos alkotása hordozza magában ezt az örömöt, köztük a fődíjas, Keserű Ilona Szív ultrahang című műve is, amiből csak úgy kitör ez az életérzés. Hozzátette a szakember: “Ha a magyar közéletnek van világszínvonalú része, akkor az az alkotóművészet. Az, hogy a világ erről nem így nyilatkozik, nem tud, az nem csak a világ hibája, hanem kicsit a mienk is.”

Lázár János

Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy “nekünk a 21. században különös megbecsüléssel kell fordulnunk azok felé, akik a kultúra harcosai, művelői”. “Nekem ezen a napon egy dolgom van, hogy a művészek szeretetére felhívjam a figyelmet. Fekete György a művészet szeretetéről beszélt, én meg hadd beszéljek a művészek szeretetéről, támogatásáról. Hiszen a magyar ember számára, mint minden európai ember számára a művészet jelenti a szépet. Az öröm forrása a művészet. És a művész az, aki tükröt is tart, amiben időnként nagyon szépet látunk, időnként pedig reálisat. Én szeretném arra bíztatni a Művészeti Akadémiát, hogy a magyar képzőművészeti közösség érdekében megkezdett munkáját folytassa. Ha a festőnek az a dolga, hogy fessen, akkor nekünk az a kötelességünk, hogy ehhez támogatást biztosítsunk. Nagyon sajnálom, hogya a magyar képzőművészeti mecenatúra fénykora még várat magára. De abban bízom, hogy egy-egy kiállítás valóban a művészről és a művészetről szól. Kell arról beszélnünk, hogy Magyarországon megerősödjön, kialakuljon az a polgári középosztály a vidéki városokban és a fővárosban, ami nemcsak az angolszász, kontinentális vagy távol-keleti művészet majmolását tartja fontosnak, hanem felismeri a magyar kortárs művészet értékeit is. Akik fontosnak tartják, hogy otthonaik falán, irodáikban a nemzetközi művészet tárgyai mellett a hazai művészet is megjelenjen, lehetőséget és szerepet kínálva nekik.”

Keserű Ilona: Szív ultrahang

Az idén a zsűri egybehangzó véleménye alapján Keserű Ilonát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyarfestőművészt jutalmazták a tárlat fődíjaként ismert Tornyai-plakettel, aki nem tudott jelenni a megnyitón, mivel Londonban egy kiállítása nyílik a napokban. „Keserű Ilona két festményt adott be. Az egyik címe: Felhőkben járó színek, míg a másik a Szív ultrahang címet viseli. Előbbi egy derűs hangvételi, vidám színekkel megoldott alkotás, amit Keserű Ilonától megszokhattunk. Míg a Szívultrahang egy kicsit komorabb műalkotás, a meghatározó alapszíne a fekete, a szürke, de van benne a kékeknek, a liláknak egy érdekes kicsomósodása is, illetve benne van még a Keserű Ilonára jellemző három erőteljes színű felület is. Ez a mű azért is kedves neki, mert tavaly volt egy szívműtéte, és ez a festmény utána, a lábadozás idején született” – fogalmazott Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója, aki beszélt a nemzetközi rangú Keserű Ilona vásárhelyi kötődéséről is:

Dr. Nagy Imre

##audio:4893##

A művésznő nem tudott jelen lenni a megnyitón, mivel azzal egyidőben Londonban kínáltak neki kiállítási lehetőséget. A megnyitó fényét emelte Őze Áron Jászai Mari-díjas színművész, Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész produkciója.

A 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 2-ig tekinthető meg az Alföldi Galériában. A múzeum kéthetente ingyenes tárlatvezetéseket szervez a kiállításban.

ÉR.

Fotók: ÉR., Ács Helga, Arany-Tóth Attila

DÍJAZOTTAK

Keserű Ilona festőművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakett

Szabó Menyhért szobrászművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíja

Gálhidy Péter szobrászművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla mesterdíja

Horváth Roland festőművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós nívódíja

Verebes György festőművész: Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díja

Kotormán Norbert szobrászművész: Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

Dobó Bianka grafikusművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíja

Takáts Márton festő- és grafikusművész: Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Király Gábor festőművész: Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díja

Czene Márta festőművész: Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díja

Gallov Péter grafikusművész: Kincses Pál vállalkozó díja

Szotyory László festőművész: Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Basa Anikó képzőművész: SV-2010 Kft. díja

Jakatics-Szabó Veronika festőművész: Hódagro ZRt. munkajutalma

Nagy Attila szobrászművész: Kurucz D. István festőművész Emlékére díj

Szabó Klára Petra képzőművész: Csongrád Megyei Önkormányzat munkajutalma

D. Prax Ágnes festőművész: Bandula Kisvendéglő munkajutalma

Pataki Tibor festőművész: Nemzedék Nonprofit Kft. munkajutalma

Végh Júlia festőművész: Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt munkajutalma

Tayler Patrick Nicholas festőművész: Simon Sándor vállalkozó munkajutalma

KÜLÖNDÍJ

Gallov Péter grafikusművész: Rékassy Csaba-díj