A mártélyi Művészdomb

A mártélyi Művészdombon azoknak állítanak emléket, akik a település nevét beírták a magyar művészet történetébe. Mártély közössége mindig befogadó volt a művészekkel szemben, és igyekezett helyet adni azoknak az alkotóknak, akik nem csak egy rövid időszakra, hanem egy hosszabb időre érkeztek a településre.

A művészet gyökerét a holtág melletti településen is Tornyai János jelenti, aki a jelenleg óvodaként működő épületben találta meg azt a helyet, ahol hosszú éveken keresztül alkotott. A Művészdomb tetején található emlékmű egy festőállványt ábrázolt, kép nélkül. Mivel többen nem tudták ezt beazonosítani, úgy gondolták a helyiek, hogy egy képet kéne elhelyezni rá, hogy mindenki számára érthető legyen az emlékmű.

A Tornyai kép elhelyezését Mártély Községi Önkormányzat támogatásában a Helyi Értéktár Bizottság és a Mártélyi Általános Művelődési Központ valósította meg. A kép érdekessége, hogy messziről nézve Tornyai János egyik alkotását, a Mártélyi fa című festményt ábrázolja, ám közelebbről megnézve azon művészek képeit lehet felfedezni, akik sokat tettek a település művészéletéért.

Az újonnan elhelyezett képet Borsos József, Mártély polgármestere és Vidovics Iván, a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor Egyesület résztvevője leplezte le a nagyközönség előtt.

Borsos József és Vidovics Iván leleplezik Mártély új mozaik képét

 

Sz.Viktor