A szombati főzőverseny után, vasárnap tovább folytatódott a Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. Aki a hét utolsó napján a finom ízök reményében látogatott ki a város sétáló utcájára, az sajnos hoppon maradt, ugyanis nagy választékkal nem lehetett találkozni.

Ellenben a családosok megtalálták maguknak az elfoglaltságot, ugyanis a gyerekeket rajzverseny és egy interaktív gyerekműsor várta. A Kossuth tér előtti részen szebbnél szebb aszfaltrajzok készültek, amiket a gyerekek nagy odafigyeléssel és lelkesedéssel készítettek el.

Én egy sünit rajzoltam, aki a hátán viszi a gyümölcsöket. Azért ezt rajzoltam, mert a sünök ebben az időpontban gyűjtögetnek télire, és ezt szerettem volna megörökíteni. Otthon is sokat szoktam rajzolni, és most mindenkinek megmutathattam, hogy mit tudok.” – mesélte Grochulski Hanna.

Hanna interjú közben

A rajzverseny mellet a kirakodóvásárban rengeteg szebbnél szebb portékával lehetett találkozni. A díszek, hangszerek, táskák mellett találkozhattunk helyi, egészséges finomsággal is. Szabó Ferenc több mint 40 éve méhész, a fesztiválra pedig 6 féle mézzel érkezett.

Van hárs-, akác-, selyemfű-, mézontófű-, vegyes virág- és repce mézem. Egy méhésznek a legfontosabb feladata, hogy fel kell deríteni azt a területet, ahol virágzik az adott növény. Oda kell szállítani a méheket, hiszen csak jó területről tudnak jó minőségű mézet készíteni a méhek. Nekem jelenleg 100 család zümmögőm van. Úgy látom, hogy sajnos egyre kisebb az érdeklődés a minőségi méz iránt. Az emberek a minél kisebb kiszereléseket keresik, pedig a mézet évekig el lehet tárolni. Hódmezővásárhelyen és környékén kiváló minőségű finomságot lehet készíteni, minden adott a jó méz elkészítéséhez.” – nyilatkozta Szabó Ferenc.

Szabó Ferenc

Ha körbejártuk a vásáros asztalokat, igyekezni kellett a színpad elé, hiszen a gyermekeket a Lóca Együttes kalauzolta el meseországba. Az interaktív műsorba gyerekeket is bevonták, akik nagy örömmel, tánccal, bohóckodással, no meg nagy tapssal köszönték meg a műsort.

 

Sz.Viktor