A táj, a múlt és az egyén. Így is lehetne jellemezni azt a 3, önálló kiállítást, amelyet a 63. Őszi Tárlat kiemelt díjazott alkotói hoztak létre. Három kiállítás, három teljesen különböző látásmód, lenyűgöző technika és elgondolkodtató megformálás jellemzi a műveket, amelyeket érdemes hosszasan megcsodálni a Tornyai János Múzeumban.

Szvet Tamás, Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjas képzőművész a „Hold-Mező” címet adta fénykiállításának. Amely nemcsak látványos, de interaktivitásra is hívja nézőjét.

„A fénykiállításom Vásárhely érdekes történetével foglalkozik, a közösségi emlékezettel és azzal a köddel, amikor egy eseményt nem ismerünk pontosan. Technikailag a hagyományos és a médiaművészet eszközeit használtam, mert a szobrász diploma után médiaművészetet tanultam. A fény képes megmutatni, illetve vizualizálni a dolgokat. Ezt a koncepciót illesztettem össze azokkal a helyi, városi legendákkal, amelyben gyakorlatilag egy történelmi eseményt a fantázia kiszínezte. A címadó a Hold-Mező, a korai térképeken a város Holdmezőváros néven van lejegyezve. A legenda szerint volt egy Hold alakú tó. A név megváltozott az idők során, nem lehet igazán már kibogozni, de én eljátszottam ezzel a történettel, így a Holdat szimbolikusan is beemelem az alkotások közé. Ennek az égitestnek csak az egyik oldalát látjuk mindig, a másik oldal megengedi, hogy a fantáziánk kiegészítse a valóságot. Bevetem a nézőket egy sötét térbe, aminek nagy része akkor világít csak, amikor megmozdulunk.” – mesélte kiállításával kapcsolatban Szvet Tamás, majd hozzátette, az elmúlt egy évben erre a kiállításra készült, folyamatosan az járt a fejében, hogyan tudja műveit összehangolni.

„A közös nevező a fényhasználat, a jelenleg is íródó, művészeti kutatásomban a fény és érzékelés kapcsolatát kutatom. Nemzetközi szinten is nagy erre az érdeklődés” – mondta a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjas képzőművész, aki kiállításával kapcsolatban még megemlítette, úgy alakította ki azt, hogy arra biztassa a látogatókat, alakítsanak ki személyes kontaktust a művekkel. Az egyikre rá is lehet lépni, ezáltal a tükröződés megváltozik.

Szvet Tamás

Jagicza Patrícia Linda Fiatal Festők Nívódíjas festőművész a „Remix” címet adta beszámoló kiállításának. „3 sorozat található benne, amelyeken emberek szerepelnek. Arról szól, hogyan tudom az embert arc nélkül vagy az arcot rejtve ábrázolni. Ez régóta foglalkoztatott. Izgalmas tud lenni, hogyan tudjuk kivitelezni azt, hogy a legkarakteresebb jegyeket eltakarjuk, és úgyis felismerhető legyen az ember. Két technikával alkottam, az egyik a hagyományos olajvászon táblakép, a másik a papíralapú, amelyre ecsetfilccel rajzoltam – ekkora méretben ritkán szoktak az országban filccel dolgozni. 2014-ben már kiállítottam az Alföldi Galériában, most olyanokat szerettem volna, amelyek még nem voltak láthatóak” – mesélte kiállításával kapcsolatban a festőművész, jelenleg is folyamatosan fest, illetve párjával gumicukornyomatokat készít.

Jagicza Patrícia Linda

Kondor Attila, Tornyai plakettes festőművész az „Áttekintés” címet adta kiállításának. „Az utóbbi 3-4 év áttekintése gyakorlatilag a mostani kiállításom. 4 éve készült el az első szerzői animációs munkám, a mostani műtárgyak nagy része az utóbbi 1-2 évben készült” – mondta a festőművész, akinek munkái a táj és a város egyedi nézőpontból megközelített megfogalmazódását ábrázolja.

Kondor Attila

A kiállításon Dr. Sturcz János művészettörténész méltatta a három alkotót és kiállított munkáit, majd a közönség is szemügyre vehette a nem mindennapi, látványokban és gondolkodást serkentő művekben gazdag kiállításokat.

Dr. Sturcz János

Ács Helga

Fotók: Ács Helga, Égető Réka