Egy igazi vásárhelyi, ha csak meghallja a táskaleves, a dörölye vagy a sós túróslepény neveket, máris eszébe villan, otthon hogyan készítette a család ezeket, esetleg ő maga, hogyan főzi, süti meg a hozzátartozóinak. Emellett minden vásárhelyi családnak bizonyára van egy bevált, titkos receptje, hogyan kell elkészíteni a különféle pörköltöket, vagy éppen a tarhonyás ételeket. Ezeket a recepteket szombaton, a főzőverseny során az egyes csapatok élesben is kipróbálhatták, hogy aztán majd a zsűri tagjai értékeljék. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ melletti kert részen, a tövében, árnyékában zajlott a főzés, sütés.

A Vásárhelyi Ízök Fesztiváljának háziasszonya Kodácz Csengele, a Rádió 7 munkatársa (jobbra)

A vásárhelyi ételekről, ízekről egy pódiumbeszélgetés is volt az ítészek részvételével: Csáki Zsolt, az Ízek Fesztiválja gasztroszervezője, valamint szakácsok, oktatók, név szerint Bihacsy László, Varga László, Mocsári Ernő és Sonkoly Ágnes részvételével zajlott az eszmecsere.

Csáki Zsolt

Csáki Zsolt így foglalta össze ennek tapasztalatait: „Szükséges, hogy legyen Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. Nagyon fontos, hogy bemutassuk nemcsak a városnak, hanem szerte az országban a helyi ízeket. A fiataloknak meg kell tanítani a hagyományos az ízeket. Fontos, hogy legyenek olyan gasztrobemutatók, ahol a vásárhelyi ember megismerhetné a vásárhelyi ételeknek az elkészítését. És akár ez turisztikai érték is lehetne, hogy az idejövőknek is ilyen bemutatókat tartsunk az ételeinkből.”

Aki kilátogatott szombaton a Dr. Rapcsák András sétálóutcára, már messziről érezhette a csalogató illatokat. A csapatok sok esetben cégek, baráti társaságok tagjaiból verődtek össze.

A DHKT csapata

A Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság például egy jellegzetes vásárhelyi pecsenyével készült a versenyre. Horváth Roland, a DHKT szakácsa elmesélte, hogy tarhonyát készítenek mellé, illetve egy kis lecsós csavar is van a történetben. A pecsenyehús paradicsomos, fokhagymás, korianderes, őrölt köménymagos, borsos pácban állt előzetesen egy napig, amit tárcsán kisütöttek. Ugyanebben a tárcsában készült el a tarhonya is.

Horváth Roland

A menü úgy állt össze, hogy korábban részt vett a csapat egy lecsós főzőversenyen is. Az elkészült étel elfogyasztására a főzőcsapat hívott rokonokat, barátokat is. „Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés. Én eddig nem is tudtam arról, hogy létezik ez a fesztivál, örülök, hogy részese lehetek” – tette hozzá Roland.

A Főnix Taxi csapata – Gál Gyula ínymester a kép bal oldalán látható

A vásárhelyi Főnix Taxi rendszeresen részt vesz különféle főzőversenyeken. Az Ízök Fesztiválján is már 4. alkalommal „csapnak bele a lecsóba”, nyertek már ezüstöt is, aranyat is, most is az aranyra fenik a fogukat. Ezúttal egy kakaspörkölttel szálltak ringbe. Az ínymester Gál Gyula volt, de a többiek is segédkeztek, illetve az étel elpusztításában is aktívan részt vettek a csapattagok. Összesen 5 kakast áldoztak fel a fiúk a fesztivál oltárán, illetve még külön kakasherét is vegyítettek a műbe. Kuriózuma ennek az ételnek, hogy fűszeres galuskát főztek még, benne a bográcsban.

Benkő László

A vásárhelyi Árkádos Piac főzőcsapatát Benkő László képviselte, ő volt szakács, de amikor az evésre került a sor, már a többiek is csatlakoztak. Hagyományos kötözött táskaleves rotyogott a kondérban, de egy kis rafinériát csempészett bele László. Az újítást a töltelékben lehetett felfedezni: hagymás-gombás-borsos eleggyel csavarta fel a tésztát, amit a helyszínen nyújtott ki. A leves mellett készült egy főétel is, aminek egyik fő alkotóeleme egy régi, de ma már kevésbé ismert vásárhelyi zöldség, a lófogú bors (más néven szöges borsó vagy szeges lednek). A borsó mellé pedig házi füstölt kolbász, házi füstölésű nyúlja és szalonna is került a fazékba, illetve a tányérokra.

Készült étel kecskéből, mindenféle egyéb húsokból, és a tradicionális dörölye sem hiányozhatott az ízek lajstromáról. A zsűri több szempont alapján pontozott. Fontos volt az előkészítő munka, mennyire felkészült a csapat az adott ételből. Lényeges, hogy a csapat figyeljen a higiéniai körülményekre is. Külön nézték az ítészek a tálalást. Magának az ételnek az íze. De természetesen a saját szubjektív élmény talán az egyik legfontosabb, amikor meghozzák a döntést, melyik étel legyen az első.

Még egy zongora is táncra perdült a vásárhelyi ízek örömére!

Az ízlelőbimbók mellett egyéb érzékszervek is próbára voltak téve szombaton. Kirakódó vásáron lehetett megcsodálni számtalan kézműves remeket.

Illetve színpadi produkciók is voltak: fellépett a Szegedi Miniszínház, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekara Kovács István őrnagy vezényletével, az Árendás Néptáncegyüttes, a Zűros Banda, a Pedrofon és Kalap Jakab is adott műsort, de volt népi ruhabemutató is, illetve a Tornyai János Múzeum is kitelepült a sétálóutcára.

Vasárnap folytatódik az Ízök Fesztiválja Hódmezővásárhelyen kirakodó vásárral, aszfaltszínezéssel, valamint egyéb színpadi produkciókkal.

ÉR.

A főzőverseny eredményei (egy csapat több étellel is versenyezhetett az egyes kategóriákban)

LEVESEK

1. SynTech Research Hungary Kft.

2. Haspárti Team

3. Haspárti Team

4. Csengeri András

5. Visszhang Utcai Olvasókör

6. Vásárhelyi Árkádos Termelői Piac

FŐÉTELEK

1. Húsimádók csapata

2. Haspárti Team; DHKT

3. Ménesi Ferenc és Oroszné Seres Katalin

4. Rau József

5. Haspárti Team

6. Haspárti Team; Kedves Söröző

7. Vásárhelyi Árkádos Termelői Piac; Haspárti Team; Haspárti Team; Jobbik; Visszhang Utcai Olvasókör; Húsimádók csapata; Török Ernő; TB Team; Főnix Taxi

SÜTEMÉNYEK

1. DHKT

2. Haspárti Team

3. Vásárhelyi Árkádos Termelői Piac

4. SynTech Research Hungary Kft.

5. Kis kötény csapat

6. Sipos Róbert, Konkolyné Józsefné Katika

7. Kenguru csapata; Hordó csapata; TB Team; Haspárti Team; Haspárti Team; Csengeri András; Hegyi Józsefné Katika; I.C. Fürjészet csapata; Zsarkóné Sánta Zsófia, Konkoly Józsefné Katika