Az Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok Egyesülete és a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegylet 7 éve ápol szoros, baráti kapcsolatot. Ennek megkoronázásaképpen jött létre az a kiállítás, amelyen több, mint 100 munka volt megtekinthető.

„A Piapacs Nőegylettel 7 éve tartjuk a kapcsolatot, többször is találkozunk minden évben,eljönnek Vásárhelyre rendezvényekre, kiállításokra, és mi is megyünk hozzájuk. A mostani kiállítás ennek a régóta tartó barátságnak a megkoronázását is jelenti, 26 fő, több, mint 100 munkát hoztak el ide hozzánk, mindenki hozta a saját kézimunkáját. A nőegylet 50 tagja a pipacsot 40 éve varrja, 2 éve készítenek a tagok fehér hímzést. Minden héten hétfőn találkoznak, amelynek során a hímzés mellett csigatésztát is készítenek. A mai kiállítást 18 óráig lehet megtekinteni, ezt követően egy közös vacsorával zárjuk az együttlétet” – mondta Saja Mária, az Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok elnöke.

Saja Mária

Chanki Rozália, a Pipacs Nőegylet titkára, az egylet egyik alapító tagja 5-6 munkát hozott a szombati kiállításra. „Hónapokba telik, amíg elkészül egy-egy darab, nemcsak a hímzés kell rá, mosni, keményíteni, vasalni és körülvágni is. Minden hétfőn délután gyűlünk össze, hímezünk és csigatésztát készítünk, de nagyon sok rendezvényre is elmegyünk, viszünk süteményt, vagy kézimunkákat” – mondta Rózsika, aki arról is mesélt, miért szeret immár 17 éve aktív tagja lenni ennek a közösségnek.

„Sok magányos nő van nálunk, itt megtaláljuk egymásban a testvért, a rokont, a a barátnőt. Mint egy nagy család, olyanok vagyunk, boldogan találkozunk.”

Chanki Rozália

 

A kiállítást Hegedűs Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Ünnepi beszédében kiemelte, Hódmezővásárhelynek sok testvérvárosa van, de “édöstestvére” csak egy, Torontálvásárhely.

“Amikor még nem létezett telefon meg internet, akkor hétvégenként családot látogattunk, ha tudni akartunk egymásról. Most így érzem magam, mintha családot látogatnánk. Ez a nagy erőssége ennek a kapcsolatnak. Büszke vagyok arra, hogy ez egy emberi kapcsolat, sok barátság van emögött, ennek köszönhető ez a kiállítás is. 7 éve tart már az Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok és a Pipacs Nőegylet közötti barátság, én további sok sok 7 évet kívánok nekik. Az itt látható kézimunkák hatalmas értékkel bírnak, mint ahogyan az ezeket elkészítő emberek is, akiknek céljuk, hogy ápolják a hagyományokat, és továbbörökítsék. Ez egy nagyon fontos kulturális küldetés, amelyből Hódmezővásárhely is igyekszik kivenni a részét a vásárhelyi hímzéssel, vagy a rececsipke tovább örökítésével” – mondta az alpolgármester.

A kiállítást szombaton 18 óráig lehet megtekinteni a Petőfi utca 6. szám alatt.

A kiállítás támogatói a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület és Benkő Zsolt önkormányzati képviselő voltak.