Hiába élünk le akár egy egész életet egy helyen, sokszor észre sem vesszük a minket körülvevő világot. A város vagy falu terei, utcái, köztéri szobrai végigkísérik a mindennapjainkat, és elfelejtünk megállni, hogy megcsodáljuk őket.

Az Ismerd meg Vásárhelyt! vetélkedő már 46. alkalommal gondoskodik arról, hogy ha csak egy rövid időre is, de a diákok kénytelenek legyenek ne csak nézni, de látni is a város értékeit, kulturális kincseit.

Hornyák János

„Én azt gondolom, hogy alapjában véve ismerik a tanulók Vásárhelyt, de ha részleteket kérdeznénk, akkor már lehet, hogy bajban lennének, lehet, hogy bajba lennénk mindannyian. Ez a vetélkedő nagyszerű alkalom arra, hogy mind a diákok, mind a kísérő tanáraik, a szülők és mi, kollégák is még jobban megismerjük Vásárhelyt. Ez volt a célja a főszervezőnek, Pap Évának, aki koordinálta az eseményeket” – fogalmazott Hornyák János, az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola tagintézmény-vezetője.

A verseny során a kétfős csapatok nyakukba vették a várost, és a kérdések, feladványok mentén barangolták be a belvárost és környékét. A vetélkedőn mintegy 150 általános és középiskolás diák vett részt, akik kétfős csapatokban versenyeztek az elsőségért, felfedezve a város nevezetes pontjait.

A résztvevők között akadtak rutinos versenyzők és olyanok is, akik először jelentkeztek. Banga Anita és Kovács Gréta, a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 8.b osztályos tanulói összeszokott párosként érkezett a versenyre. Anita elmondta, hogy az a legjobb ebben a vetélkedőben, hogy rengeteg új dolgot tudhatnak meg, mindezt úgy, hogy körbebicikliznek a városban, és olyat is észrevesznek, amit eddig talán még soha.

Kovács Gréta, Banga Anita, Harmati Gréti és Banga Zsanett

Banga Zsanett és Harmati Gréti szintén a Kertvárosi Iskola 8.b osztályos tanulói közé tartoznak, ők viszont most először vesznek részt a játékban. Azért döntöttek úgy az idén, hogy belevágnak, mert nagyon sok mindenkitől hallották, hogy jó móka.

Ajánlatos volt biciklivel érkezni, hiszen az idő is lényeges tényező volt: holtverseny esetén az döntött, ki adta be hamarabb a feladatlapokat. Az egyik fő helyszíne a mostani versenynek a Tornyai János Múzeum volt, ahol az intézmény dolgozói állítottak össze egy kérdéssort.

Elérkezett az igazság pillanata! Lássuk, Ön mennyire ismeri jól Vásárhelyt! Ízelítő, hogy mit kellett megoldani a gyerekeknek:

ÉR.

Megoldások:

1. Nézőpont – Blende

2. Bárka

17. Retorika

24. OTP előtt

14. Nyári Színkör vagy Faszínház

EREDMÉNYEK

Általános iskola kategória:

I. Nagy Boglárka, Csipak Szonja Bethlen Gábor Református  Gimnázium
II. Hajdú Zsolt Németh László Gimnázium és Általános Iskola
III. Tar Balázs, Galambos Gergő Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola
IV. Tordai Maja, Kulcsár Margit Bethlen Gábor Református  Gimnázium
V. Kovács Gréta, Banga Anita Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola
Középiskola kategória:
I. Bodzsár Mira, Nagy Anna Berta Bethlen Gábor Református Gimnázium
II. Bubla Bettina, Szögi Richárd Bethlen Gábor Református Gimnázium
III. Ambrus Zoltán, Horváth Csaba HSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
IV. Dawud Ayman Németh László Gimnázium és Általános Iskola
V. Gál Evelin, Görbe Dániel HSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája