A XIX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium záróeseményeként megrendezett rögtönzött kiállításon az érdeklődők, friss, szinte még meleg műveket tekinthettek meg a Nemzetközi Kerámia Központban. A különleges alkotásokról, maguk a művészek tartottak mindenki számára egy rövid beszámolót.

Szőcs Andrea Éva keramikusművész, két művel készült a szimpóziumra, az egyik alkotásáról elmondta, hogy a többségbe való beilleszkedésről szól, a másik művéről, pedig hallgassák meg a művészt:

##audio:4887##

Pannonhalmi Zsuzsa, keramikus művész a szimpóziummal kapcsolatban elmondta, hogy mindig az újdonságokra törekednek, legyen szó formai, anyagi vagy akár gondolati dolgokról szó.

“Hagyni kell mindenkit, hogy a saját képességei alapján a saját érdeklődési körén belül teljesedjen ki. Nagyon széles körben vannak a szimpóziumon jelen alkotások, egy részük teljesen új, kísérleti jellegű gondolatok alapján készült, másik részük, már korábbi elgondolások alapján készültek.” – tette hozzá Pannonhalmi Zsuzsa.

A kiállítók frissen elkészült művei közt, akadnak olyanok is, amik magával az anyaggal játszanak. Égetés közben máshogy megbomlik a szerkezet és különböző rogyáspontok mentén változik a kerámia alkotás.

Návay Sándor szobrászművész az alkotásával kapcsolatban elmondta, hogy a gömb formával való játék motiválta. Hozzátette, egy ilyen kerámiaalkotás kiégetése, van, hogy hetekig eltart.

A rögtönzött kiállítás megnyitója és az alkotók beszámolója után, a résztvevők, egy közös vacsora melletti beszélgetéssel zárták az estét.

n.j.