A gazdasági világválság utáni években az ingatlanpiac csak nagyon nehezen kezdett ismét magára találni, az utóbbi három évben azonban egyre jobb a helyzet térségünkben is. Az árak folyamatosan emelkednek. A panellakások esetében például közel 30 százalékos az emelkedés, és a téglalakások ára is 20 százalékkal nőtt meg az elmúlt három évben.

Megfigyelhető az is, hogy megfordult egy kicsit az arány az otthont keresőknél, ma már többen döntenek családi ház, mint lakás vásárlása mellett. Ennek több oka is van. Egyrészt korábban az ingatlan vásárlásnál az elsődleges szempont a gazdaságosság volt. Egy lakás fenntartása, esetleg a felújítás költségei jóval alacsonyabbak, mint egy családi ház fenntartása, felújítása. Másrészt most nem olyan nagy a különbség az árakat tekintve, nyilván a családi ház most is lényegesen nagyobb beruházás, de egyre többen gondolkodnak úgy, hogy rászánnak valamivel többet, és inkább házat vesznek. Harmadrészt nagy impulzus volt az újabb támogatási rendszer bevezetése, például a Családok Otthonteremtési Kedvezménye.

A lakások iránt az elmúlt években a befektetők kezdtek jobban érdeklődni. Hisz befektetési szempontból az csakugyan kifizetődőbb: kisebb beruházás, és könnyebb kiadni, kevesebb vele a gond.

A műsorban azoknak is igyekeztünk segíteni, akik ingatlan vásárlását tervezik. Ha lakást szeretnénk venni először is tudnunk kell, hol akarunk élni, mely városrészben. Ház vásárlásakor hasznos alaposan megnézni a tető állapotát, hisz az otthonunkban, talán a víz tudja a legnagyobb kárt okozni. Ha a tetőszerkezet rendben van, az jó alap, de ha gond van vele, nézzük meg, mennyire javítható. Egy egyszerű hiba is tud nagy galibákat okozni, ami miatt az ingatlan akár milliókat is veszíthet az értékéből – ez az eladóknak is hasznos szempont, az egyszerűbb problémák orvoslása ugyanis növelheti az ingatlan értékét. Fontos szempont a környezet, hogy mennyire parkosított a környék, van-e garázs a közelben, vagy az udvarba be lehet-e állni autóval, egyáltalán mennyire megközelíthető gépjárművel; milyen a fűtési rendszer, fel van-e készítve a ház alternatív energiaforrások használatára – ezek mind egyedi szempontok, tehát tudnunk kell, mik az igényeink. De ebben is igyekeznek segíteni a Fair-M Ingatlaniroda munkatársai.

A Fair-M Ingatlanközvetítő Iroda Hódmezővásárhelyen, a Szántó Kovács János utca 98. szám alatt található, Szentesen pedig a Horváth Mihály u. 12/A. szám alatt. Nyitva tartás: 9-17 óráig. Interneten a www.fair-m.hu címen nézhetik meg a kínálatot, itt megtalálják az iroda munkatársainak telefonszámait is, a cég természetesen megtalálható a facebookon is, ahol naprakész információkat találhatunk, illetve ezen a felületen is megtaláljuk az eladó ingatlanokat. A központi vezetékes telefonszámon is érdeklődhetnek: 62/647-105. A Fair-M Ingatlan Iroda munkatársai nem csak ingatlan adás-vétel, illetve bérbeadás esetén tudnak segíteni, de értékbecslésben, sőt hitelügyintézés esetén is fordulhatunk hozzájuk.

Kiskata