Október 2. és 6. között rendezte meg a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola Zenei Hét programsorozatát. A zenei eseményeken túl a már hagyományosnak számító tematikus napok alatt középponti helyet töltött be a közösségi élmény, illetve a pályaorientáció is.

„Hétfőn a testvérosztályok vendégelték meg zenei csemegével egymást, amelynek során a vállalkozó kedvű gyerekek hangszeres bemutatót tartottak egymásnak, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy lássák egymás fejlődését, illetve kapcsolódási pontot is jelent az osztályok között. A 2. napon a népzenéé volt a főszerep, amely iskolánkban igen hangsúlyos szerepet tölt be. Kedden hangszeres bemutatókkal, énekkel kínáltuk meg a gyerekeket. Ezenkívül a népzene előkerült napközben az ének órákon, és egyéb foglalkozásokon is. Szerdán, a Kodály emlékévhez kapcsolódva ízelítőt adtunk több intézménynek. Egy Steiner Béla népdalszvittel csalogattuk éneklésre az iskolákat. Úgy gondolom, ezt a művet minden vásárhelyi gyereknek ismernie kell. Ezen a napon több iskola is eljött hozzánk, valamint óvodások is. Öröm volt hallani azt az áradó örömöt, amit a népdalszvitt adott. Az éneklés egy örömforrás, egy lehetőség a léleknek. A Kodály emlékévhez kapcsolódóan természetesen több programon is szerepeltünk, Kodály vetélkedőt tartottunk, és részt vettünk az Országos Kodály Vetélkedőn” – mondta Forrainé Kószó Györgyi, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola intézményvezetője.

Forrainé Kószó Györgyi

A zenei hét csütörtökön az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának fellépésével folytatódott, amely amellett, hogy a zene örömét adta a diákoknak, pályaorientációs célt is szolgált. „Az idei évben a pályaorientáció nagyobb hangsúlyt kap, egy katonazenekart látva, hallva sok gyereknek megdobban a szíve, különösen a fiúknak, akik hangszeren tanulnak. Köszönjük a lehetőséget a katonazenekarnak, és Kovács István Őrnagy úrnak” – mondta az intézményvezető.

A pénteki – és egyben utolsó nap – az értékelésről és a közös együttlétről szólt. Értékelték a pályamunkákat: a diákoknak kottaíró verseny és hangszeres karikatúra versenyen volt lehetőségük bebizonyítani kreativitásukat, ügyességüket. Idén nem díjaztak külön senkit, minden alkotást kiemelve, egy közös tapssal jutalmazták az ezeken a versenyeken résztvevő diákokat.

„A Zenei Hét bármely napjáról is legyen szó, mindegyikben ott volt a közösség. Építeni, építkezni így lehet, együtt a gyerekekkel. Van egy Liszt akta című újságunk is, amely ehhez a héthez kapcsolódóan megjelent, – amely egyébként körülbelül negyedévente jelenik meg, mindig valamilyen nagyobb eseményhez kapcsolódóan. A mostaniban ötletes feladványokkal, és feladatokkal, valamint a hét eseményeinek összefoglalójával találkozhatunk. Ez is a közösség építését szolgálja.”

A pénteki „élménynap” a Pulykadal című musical részlettel zárult, amely Charles Dickens: Karácsonyi ének című műve alapján készült Isten pénze című musical egyik részlete. A musicalt december közepén mutatják majd be a lisztes diákok, hosszú hónapok óta, lelkesen készülnek a darabra.

Az intézmény természetesen az Aradi vértanúkról is megemlékezett, osztálytermi kereteken belül.

Ács Helga