A városháza előtt álló Kossuth-szoborhoz várták a makóiakat pénteken délután, hogy közösen hajtsanak fejet az 1849. október 6-án mártírhalált halt hősök emléke előtt. Elsőként a Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekara adott térzenét dr. Csikota József karnagy-igazgató vezényletével.

A József Attila Gimnázium diákjai versekkel és a prózákkal készültek az ünnepségre. A tanulók műsorát követően virágokat helyeztek el a szobor talpazatánál. Farkas Éva Erzsébet polgármester, Czirbus Gábor alpolgármester, valamint a testület jelenlévő tagjai egy-egy szál fehér rózsával tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt.

A műsort adó diákok a JAG megbízott intézményvezetőjével, Martinuszné Korom Gabriellával, illetve a tanáraikkal közösen vittek virágot a Kossuth-szoborhoz. Rajtuk kívül ugyancsak fejet hajtottak a kivégzettekért az önkormányzat cégeinek vezetői, illetve minden résztvevő.

– A gyertya is megsemmisül, miközben fényt ad, a magyar néphit úgy tartja, hogy mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, s ameddig az lángol, addig él az ember, ezért arra kérem a jelenlévőket, hogy az aradi tizenhármak mártíromsága előtt a tiszteletadás jeleként tegyenek egy-egy mécsest a szobor talpazatához – mondta az ünnepség konferansziéja. Az emlékezők így is tettek.

Munkatársunktól. K.