Az őszi hetek során mindenki megtalálhatja a kedvére való programot Hódmezővásárhelyen, hiszen a színházi előadásokon és a kiállításokon túl ismét megrendezik a Vásárhelyi Ízök Fesztiválját, idén október 7-én. Ismét lesz főzőverseny, mely az éjszakába fog nyúlni, mint az lemúlt két évben is. A lényeg, hogy az induló csapatok olyan tradicionális vásárhelyi ételeket készítsenek el, amelyeket vagy eredeti, vagy újragondolt formában tálalnak majd.

Varga Anikó

20 csapat jelentkezett a szombati versenyre, és összesen 40 étket tálalnak fel a szakmai és társadalmi zsűri előtt. Emellett az Ízök Fesztiválján kirakodó vásár és színpadi produkciók is lesznek. Vasárnap is folytatódik mindez, kiegészülve délelőtt egy aszfaltszínezővel. A szervezők direkt nem versenyként hirdették meg, mivel nem szeretnének különbséget tenni a gyermekalkotások között. Így mindenki ajándékot kap.

Az őszi kulturális kavalkád csúcspontjának pedig a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója tekinthető. Az idei tárlaton 135 művész 196 alkotását tekintheti meg a nagyközönség. Ezek között két mű posztumusz mű: Burai István és Nagy Sándor, nemrégiben elhunyt képzőművészek emlékére válogattak be tőlük egy-egy művet az október 8-án nyíló seregszemlébe. Több mint 600 mű érkezett be a tárlatra, amelyeket 2 és fél napon keresztül zsűrizett a nyolctagú zsűri. A 196 művet Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója rendezte el úgy, hogy az egyes termek tematikus egységet alkossanak. Az pedig, hogy kik az idei év díjazottjai, az vasárnap, az Alföldi Galériában derül ki.

Dr. Nagy Imre

Ugyanezen a napon a Tornyai János Múzeumban fél 2-kor a tavalyi év kiemelt díjazottjainak (Kondor Attila – Tornyai-plakett, Jagicza Patrícia Linda – Fiatal Festők Nívódíja, Szvet tamás – Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj) nyílik meg egy-egy tárlata.

Az Őszi Hetek programjairól itt tájékozódhat.

ÉR.