„Ha eljön az idő, hogy én is csatlakozom az elhunytakhoz, elmondom nekik, nem feledkeztek meg a Magyar Ellenállási Mozgalomról” – fogalmazott még 2015-ben Arany-Tóth Ferenc, az Ellenállási Mozgalom Bozambója, mindenki Feri bácsija.

Utolsóként csatlakozott most a társakhoz. Hosszú, teljes életet élt.

Arany-Tóth Ferenc 1934. június 14-én látta meg a napvilágot Békéssámsonon. Az általános iskolai tanulmányait is itt végezte, majd továbbtanulás céljából elhagyta faluját. Ettől függetlenül sokat járt haza, így került kapcsolatba a Magyar Ellenállási Mozgalommal. Az elnyomás, a diktatúra ellen emelték fel akkor a fiatalok hangjukat, köztük Arany-Tóth Ferenc is. Egy olyan korban mutattak emberségből igazi példát, amikor az emberséget tűzzel-vassal üldözték, eltiporták.

A Mozgalom lebukott tagjait 1955-ben tartóztatták le, és Pestre szállították őket, ahol bíróság elé álltak. A 20 emberből ketten kaptak halálos ítéletet. A többiek, köztük Feri bácsi, összesen 186 év letöltendőt kaptak. A börtönből 1963-ban szabadultak, és az életüket teljesen elölről kellett kezdeniük. Feri bácsi szakmákat kezdett el tanulni, és mire nyugdíjba ment, 3 szakmunkás vizsgával rendelkezett.

Egy korábbi interjú kapcsán így fogalmazott Feri bácsi: „Nagyon fontos a céltudatosság, az élni akarás, és hogy tudja az ember, hogy miért akar élni. Ha valakinek nincs célja, az élete reménytelen. Bennem mindig volt elszántság, szerettem a kihívásokat, még küzdeni is szerettem, ha problémáim voltak.” Tapasztalatait, a vele történteket pedig mindig megosztotta a fiatalokkal, erről például így beszélt:

##audio:4859##

Szerkesztőségünk tagjai közül többen voltak olyan szerencsések, hogy ismerték, találkoztak Feri bácsival. És bár a beszélgetések során a múlt, az ellenállás kínjai kerültek többnyire szóba, szerény szavai nem leplezhették a bátor tetteket, amiket végrehajtott és azt a kedvességet, amit élete végéig bárki megtapasztalhatott, aki csak egyszer is beszélt vele.

Szeretettel és tisztelettel gondolunk a békéssámsoni hősre, aki megmutatta nekünk, hogyan érdemes élni. Emlékét örökre megőrizzük!

Arany-Tóth Ferenc búcsúztatása október 18-án, szerdán lesz a hódmezővásárhelyi Szent István templomban.

A Rádió 7 szerkesztősége