Az eltelt három esztendőben a makói önkormányzat összesen 116 pályázatot adott be, melyek összértéke meghaladja a 21 milliárd forintot. A kormány határozatai alapján a város kasszájába már megérkezett közel 3,7 milliárd forint. Ehhez a pénzhez a városnak mindösszesen 57,5 millió forint önerőt kellett biztosítania.

A folyamatban lévő állami beruházások közé tartozik az új könyvtár építése, környezetének rendbetétele, a Hagymaház 130 millió forintos felújítását, a Páger Mozi és Rendezvényház, valamint új levéltár kialakítása. Néhány – állami támogatás igénybevételével – hamarosan induló fejlesztést pedig most készítenek elő, mások pedig még tervezés alatt vannak. Ide tartozik a Szikszai utcában egy kézilabda munkacsarnok megépítése, a Hagymatikum bővítése, az ipari parkban egy munkásszálló létesítése.

Farkas Éva Erzsébet

Annak idején, a Hagymatikum megépítésekor elbontották az 50 méteres medencét, ami sportúszásra alkalmas lenne. Így az egyik legnagyobb kérdés, hogy tudnák ezt pótolni. Egy ekkora méretű medence azonban sehogy sem férne be a Hagymatikumba, maximum egy 25×33 méteres medence. A grémium egyhangúlag döntött arról szeptember 26-i ülésükön, hogy szükség van az uszodára. Az uszoda-komplexummal való bővítés jelentősen megnöveli a költségeket. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a Makovecz-épületek egyedi építmények, különleges építési technológiák és anyagok felhasználásával készülnek. Az egyediség a fajlagos költségeket is meghatározza. Másrészt, az utóbbi években az építőiparban is béremelkedés volt megfigyelhető, legjelentősebben a szakmunkák munkadíja nőtt meg, és ez az épület különösen sok szakipari munkát igényel. Ugyanakkor néhány anyagfajtánál is tapasztalható volt jelentős áremelkedés az elmúlt időszakban. A beruházási költséget az a régebben ismert tény is növeli, hogy az uszoda-komplexum építési területén a homokos altalaj miatt speciális alapozási technológiát kell alkalmazni, melyet a talajmechanikai szakvélemény is megerősített. A jelenlegi árak mellett az uszodakomplexummal együtt a beruházás költségét 8,8 milliárd forintban állapították meg.

Darabos Orsolya

A fürdő éves üzemeltetési költségéhez jelenleg is 50-60 millióval járul hozzá az önkormányzat. Ha megvalósul a teljes bővítés, akkor ez 150-200 millió forintra nőhet a tervek alapján. Ez leginkább az uszodakomplexumnak köszönhető, ami a számítások szerint veszteséges lesz, míg az élményfürdő része a Hagymatikumnak kitermelné a költségeit. Hogy az önkormányzat lefaragja ezt az esetleges plusz kiadást már tárgyal a kormánnyal, hogy a tanuszodaprogram keretein belül támogassa a Hagymatikum fenntartását, üzemeltetését.

Hogy mikorra lesz döntés, Farkas Éva Erzsébet nem tudta megmondani, de bízik benne, hogy a következő testületi ülésen, októberben elhatározásra jutnak a képviselők.

A kormányzati segítség mellett az önkormányzat is biztosít forrásokat. Ennek köszönhetően megújul az Almási utcai iskola tornaterme, műfüves sportpálya épül a Pulitzer sétányon, összesen 106 millióból megszépülnek a járdák, már elkészült az új sportkomplexum, illetve a városi sportcsarnokot is rendbe tették. Ezen kívül az oktatási és egészségügyi intézményeket is fejlesztik, valamint a munkások jelenleg is dolgoznak a városháza dísztermében és a régi Korzó Kaszinó épületén.

ÉR.