Az esővíznek az árokban a helye 29

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016-ban indította el a vásárhelyi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztésének tervezését. Ennek értelmében 1 milliárd forintot kapott a város a Csúcs-, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészek csapadék- és belvízelvezetésének fejlesztése és rekonstrukciója, illetve a régi-kenyereéri csatorna hidraulikai kapacitásának növelése – foglalta össze a beruházást Hegedűs Zoltán alpolgármester a fórum elején, aki így foglalta össze a projekt célját:

Hegedűs Zoltán

„Az esővíznek az árokban a helye. Gond akkor van, ha a lakásba is betör. Az a célja ennek a beruházásnak, hogy ezt megakadályozza, illetve meggyorsítsa az esővíz elfolyását.”

Dr. Kovács László

„Hosszú évek óta lakossági fórum a körzetemben nem zajlott le, hogy nagyobb esőzések vagy a tavaszi hóolvadás esetén a csapadékvíz-elvezetés gondjaival a lakosok ne keresték volna meg az önkormányzatot. Ezért gondolta úgy a város, hogy ezt a pénzt a legkritikusabb pontok rendbetételére fordítja. Elsősorban a Lévai utca fő csatorna rendszerének, valamint a környező utcák befolyó rendszerének megtisztítása, meder kialakítása és az új csatornarendszer kiépítése fog megkezdődni. Illetve a forgalomelterelő táblák kihelyezése már meg is történt” – fogalmazott Dr. Kovács László képviselő.

Az első szakasz október végéig zajlik le, majd második ütemben decemberig végezhetőek a munkálatok. Körülbelül februárig szünetelnek a munkák, majd ahogy az időjárás engedi, újrakezdik, és várhatóan 2018 júniusáig mindent be is tudnak fejezni – ismertette a munkálatok menetét Tószegi Tamás, a kivitelezést végző A-Mezőgép Kft műszaki igazgatója. A munkálatok nagyban érintik a Lévai utcát, ami egyrészt a személy- és a tömegközlekedést is érinti. Ezen a szakaszon teljes útzár lesz érvényben, a gyalogos közlekedés lesz biztosított.

Tószegi Tamás

Mivel a munkálatok szakaszosan fognak zajlani, ezért a kivitelezők szórólapokon, illetve személyesen értesítik az éppen aktuális munkákban érdekelt lakókat, hogy melyik 2-3 nap lesz az, amikor az ingatlanának megközelítése nem lesz megoldható a kiásott munkaterült miatt. A csatornák lefektetése után, befedik azt, ideiglenes zúzott kővel borítják. Azonban a kivitelezők hangsúlyozták, hogy minden érintett szakaszon egy hónapos türelmi idővel vissza kell a kivitelezőnek állítani az eredeti állapotokat. A parkosítás, a fák, növények kérdését is érintették a fórumon: megpróbálják a lehető legkevesebb áldozattal megoldani a munkákat, az esetlegesen kivágott fákat részben tudják pótolni (díszfákra, védett fákra vonatkozik ez), de például a nem védett gyümölcsfákat ők biztosan nem, erre az önkormányzat igyekszik gyógyírt nyújtani, és akár a főkertésszel megbeszélni, hogy a lakóknak kedves fákat, növényeket a munkák idejére átültessék. Ideiglenes szemét-, törmeléklerakó helyeket jelöltek ki, amelyeket fel fognak számolni, ahogy befejeződnek a munkálatok.

Dr. Kovács László így nyilatkozott azzal kapcsolatban, milyen haszna lesz a beruházásból a településrészek lakóinak:

##audio:4851##

A fórumon többen érdeklődtek az iránt, mi lesz azokkal a területekkel, utcákkal, amelyeket nem érintenek a mostani munkálatok. Hegedűs Zoltán azt a választ adta, hogy az üzemeltetés részéről jelenlévő kollégák feljegyzik a problémás területeket, és kivizsgálják az ügyet.

Szabó Imre, Damjanich utcai lakos azt a félelmét tolmácsolta, hogy a munkálatok egy része össze fog csúszni várhatóan a tram-train építésével, és ez nagyon meg fogja nehezíteni a közlekedős életét, főleg a vidékiekét. Hegedűs Zoltán szerint a KRESZ-t mindenkinek be kell tartania, jelen esetben a sárga táblák szolgálnak iránymutatóul. Illetve hozzátette, hogy fennakadás biztos lesz, de azon lesz mindenki, hogy ezek minél rövidebb ideig tartsanak. A belvízrendezést úgy ütemezték, hogy mire a tram-train olyan szakaszba ér, már ne legyenek olyan munkálatok, amelyek teljes útzárral járnak.

ÉR.