Több olyan alternatív gyógyászati eljárás is létezik, amelyről a mai napig nem lehet biztosan állítani, hogy csakugyan működik. Az egyik napjainkban leginkább vitatott ilyen módszer, a homeopátia. Erről az elmúlt években – de különösen az elmúlt egy-két hónapban rengeteget hallhattunk. Vannak, akik esküsznek rá, aki szerint igenis hatékony a gyógyításban, azonban az tény, hogy a ma elfogadott tudományos módszerekkel nem igazolható a hatékonysága, pontosabban minden tanulmány arra jutott, hogy a homeopátiás szerek nem hatnak jobban, mint a placeboként adottak.

A homeopátiát, mint alternatív gyógymódot, először a XVIII. században Samuel Hahnemann kezdte el kidolgozni. A három alapelve, azóta is változatlan: a hasonlóság elve, a hígítás elve és a potenciálás (rázás) elve. A hasonlóság elve szerint, ami tünetet okoz, az képes azt gyógyítani is, így hasonlót a hasonlóval kell orvosolni. A hígítás elve azt jelenti, hogy az orvosság hatékonyabbá válik, ha hígítjuk. A potenciálás elve szerint pedig a hígított szert alaposan össze kell rázni, mert a hatóanyag és a víz átadják egymásnak a rezgésüket, az információt és ez is erősíti a hatékonyságot.

Az elmúlt évtizedekben csaknem 2000 tanulmány született a homeopátia hatékonyságával kapcsolatban, a mára kialakult tudományos álláspont pedig, ezen vizsgálatok alapján, hogy „a homeopátia tudománytalan, alapelvei ellent mondanak a fizika és a kémia törvényeinek” – ez az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete idei hivatalos állásfoglalása. De a kérdés továbbra is nyitott, hisz a személyes tapasztalatok alapján sok ember véli úgy, hogy mégis működik. A patikákban továbbra is beszerezhetőek lesznek a homeopátiás készítmények, melyek mellett szól, hogy nincs mellékhatásuk (sem).

Sokkal nehezebb eldönteni az akupunktúráról, hogy mennyire hatékony a gyógyításban. Ez a módszer évezredek óta létezik, a kínai orvoslásban már i.e. 300 évvel egészen biztosan alkalmazták – e korból származik az első írásos emlék róla. A modern tudományos vizsgálatok ennek gyógyerejét sem tudták igazolni minden kétséget kizáróan. Az bizonyított, hogy bizonyos betegségek gyógyításában, fájdalomcsillapításban, ízületi panaszok esetén hasznos az alkalmazása, de nem minden esetben. Ugyancsak nehéz az ajurvédikus gyógyászat hatékonyságával kapcsolatban állást foglalni, hisz annak létjogosultságát is évezredek igazolták.

Az viszont tény, és sok-sok tanulmány kétséget kizáróan bizonyította, hogy vannak bizonyos alternatív gyógyászati irányzatok, amelyek csakugyan javítanak egészségünkön. Ilyen például a zene terápia, amiről beigazolódott, hogy képes csökkenteni a fájdalmat, akár altatásban is, műtét közben. És az is bizonyított, hogy a test és lélek kapcsolata rendkívül fontos, a kettő elválaszthatatlan egymástól, így kezelni sem lehet egyiket a másik nélkül, ha valamilyen betegségből szeretnénk kigyógyulni, vagyis az orvosoknak, a test mellett a lélekkel is foglalkoznia kellene.

Kiskata