A természetvédelem és a mozgás már önmagában is nagyon fontos, hátha még ezt a kettőt ötvözik is. Erre jó példa volt vasárnap Makó, ahol a helyi Egészségfejlesztő Iroda szervezésében olyan kerékpáros túrára várták az érdeklődőket, mely során felkeresték a város védett fáit. A kis csapat a Hagymatikum elől indult, hogy megtegye a közel 15 kilométeres távot.

– Korábban tagja voltam a helyi természetvédelmi egyesületnek, de sajnos a betegségem miatt már nem tudok részt venni a programokon, súlyos egyensúlyzavarom van, amin segít, ha kerékpározom – tudtuk meg Czabar Eleonórától, a túra ötletgazdajától. A természetet szeretetét és a mozgás örömét kovácsolta egybe ezzel a vasárnapi programmal. – Az önkormányzat segítségével listába szedtük a város védett fáit, s ezeket néztük meg – folytatta Czabar Eleonóra.

A mintegy húsz túrázó elsőként a Csanád vezér téren álló ostorfához tekert el. Minden felkeresett fánál Kovács Gábor sportszervező mondott néhány dolgot az épp látott növényről. A Megyeház – Hajnal – Bajza utca találkozásánál lévő matuzsálemet úgy tartják, hogy az Juhász Gyula fája. Ez azonban még vitatott, mivel nem biztos, hogy tényleg köze lenne a neves irodalmárnak ehhez az öreg kocsányos tölgyhöz, de szép legenda. A túra során számos fát megcsodáltak, így mocsári ciprust, ezüsthársot, szilt, virágos kőrist és japán akácot is.

Szalados Bence

Szalados Bence napi szinten használja a kerékpárt. Nem csupán ezzel jár iskolába, hanem nagyobb távolságokra is vállalkozik vele. – A leghosszabb, amit letekertem egy huzamban, az a Dunakanyarban volt, s hatvan kilométert tettünk meg a családdal közösen – árulta el a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium diákja. Mivel gépszerelőnek tanul, így nem okoz neki problémát, ha esetleg gond akadna a járgányával, hiszen meg tudja bütykölni. A 15 esztendős makói fiú a barátaival is szívesen bicajozik, ilyenkor átmennek Apátfalvára vagy Kiszomborra.

Munkatársunktól. K.