A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) vándorkiállításának témája, az I. világháború köré épül. A frontvonal és a hátországok, valamint a róluk közvetítő médiatevékenységek bemutatását különleges, egyedi módon oldja meg a tárlat. Varga Benedek, az MNM főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a megnyitón megjelent emberek száma is mutatja, hogy milyen mély nyomokat hagyott az I. világháború, minden magyar család szívében.

Az első világégés alatt, 660 ezer magyar katona esett el a harcokban. A nagy háború, nem csak a fronton szedte áldozatait, sokan fogságban, illetve a háttér országokban nyögték a harcok súlyát. A kiállításon, a korból származó emléktárgyak mellett, a látogatók, akár saját maguk is megtapasztalhatják, milyen nehéz volt a katonák táskája.

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, hogy a méltán lehet a város büszke a vásárhelyi katonákra. Kiemelte: 14 világháborús emlékhelyet újítottak fel az elmúlt időszakban, valamint a katona sírok felújítása jelenleg is zajlik. Hozzátette, jövőre egy új emlékhelyet fognak állítani annak a 3000 elesettnek az emlékére, akik Hódmezővásárhelyről mentek harcolni, a frontvonalra. Szőke Lászlóné és édesanyja, Márkus Ibolya elmesélték, nekik a családból, egy közeli hozzátartozójuk járt az I. világháborúban a frontvonalon. Márkus Ibolya elmondta: édesapja, a képek alapján, valószínű az Olasz fronton szolgált.

“Fegyvert nem fogott, mert vallásos ember volt. A frontról Szegedre azért küldték haza, mert megsérül a szíve, amikor egy nehéz követ kellett egyedül megemelnie. A kiállításon amikor körbe mentünk, elsírtam magam. Nagyon sok emlék kavargott bennem a képek és a felszerelések láttán.” – mesélte Szőke Lászlóné.

Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében elmondta, hogy Hódmezővásárhely az egyik olyan város az országban, amit a legnagyobb veszteségek értek az első világégés alatt, az ellenzéki megyékben ugyanis, több férfit mozgósítottak. A nagy háború, pedig nagy veszteségekkel is járt. 100 évvel utána is keresi az ország a helyét a világban. Hozzátette: fontos a hősiesség és a hősök emlékének ápolása, okulni kell belőle, hogy milyen veszélyekkel jár az országon belüli széthúzás.

A vándorkiállítás ingyenesen látogatható. Nyitvatartás: 2017. október 1-jén 14-20 óráig, október 2-3-án 10-20 óráig, október 4-én 10-17 óráig.

n.j.