Dr. Piri József 1946. január 4.-én született Algyőn. Szülői akaratra Szegedre került, tanulmányait a Vasútforgalmi Technikumban végezte. Első munkahelye is a vasútnál volt, de ennél többre vágyott. A katonasághoz való bevonulása előtt sikeresen felvételizett a József Attila Egyetem Jogi Karára.

A ’90-es évek elején Algyőt is elérte a változás szele. Törvény biztosította, hogy csatolt községként Algyő is kapjon képviseletet a szegedi közgyűlésben. Piri József így került először kapcsolatba a politikával és a közélettel. Ezzel egy időben elindult az algyői részönkormányzat működése is, Piri József vezetésével.

1996-ban népszavazás következett arról, hogy Algyő elszakadjon-e Szegedtől. A nagyközség lakosai akaratát figyelembe véve a volt polgármester nehéz döntést hozott, a leválás mellé állt. Tudta, hogy kétesélyes ez a döntés, vagy jól sikerül, és minden rendben lesz, vagy rosszul sül el az önállósodás. Piri József az elválás mellett állt, és azt támogatta. Az algyőiek akaratát figyelembe véve a Magyar Köztársaság elnöke, Göncz Árpád aláírta az önállóságot kimondó határozatot. 1997. október elsejétől önálló település lett.

Dr. Piri József élete fő művének tekintette az önálló Algyő megszervezését, az önkormányzat és a hivatalok beindítását. Fontos volt számára a falu megítélése, és elfogadtatása. 1998-tól 2010-ig tartó polgármestersége alatt számtalan alkalommal bizonyította, hogy ezt a feladatot neki találták ki. Olyan hivatásnak tekintette munkáját, mely nagy felelősséggel jár, és tudta, hogy a döntések mindig számon kérhetők, így mindig megfontolt volt. Kizárta a párt politizálást a testületből, és elvárta, hogy képviselői mindig a haladást, a fejlődés és az együtt gondolkodást tartsák szem előtt.

Polgármestersége ideje alatt a település hatalmas fejlődésnek indult. Munkáját több díjjal is jutalmazták. 2003-ban a Védelmi Bizottság elnökeként vehetett át kitüntetést, 2004-ben büntetés-végrehajtási szolgálatért emlékplakett ezüst fokozatában részesült, majd a Honvédelemért Kitüntető Cím kettes fokozatát kapta meg. 2010 márciusában Magyar Köztársasági Ezüst Érdemrend polgári tagozat kitüntetését.

Dr. Piri József 2016. március 22-én hunyt el. A róla készült domborművet Bánvölgyi László készítette el.

Bánvölgyi László (balra) és Molnár Áron, Algyő polgármestere (jobbra)

 

Sz.Viktor