Algyő nagyközség október elsején ünnepli önállóságát. A település 1973-ban Szegedhez lett csatolva, majd 1997. október első napján népszavazáson döntötték el, amelynek hatására ismét önálló nagyközség lett Algyő.

A helyiek megszokták, hogy Algyő egy jelenség, mindig egy kicsit más, mint a környező települések. Úgy gondolom, hogy már akkor is, mikor leváltunk Szegedről, szerettek volna az emberek a saját sorsukról dönteni. Így, hogy saját képviselő testületünk van, sokkal jobban vannak képviselve az érdekeik, mintha egy nagyvároshoz tartoznánk, és ott döntenének felettünk.” – mondta el Dr. Gubacsi Enikő, Algyő alpolgármestere.

Dr. Gubacsi Enikő

A település 20 éve vált le Szegedről, így már két évtizede önálló településként működik. A három napos rendezvénysorozat első napján, pénteken, helyi művészek és alkotók kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, volt borászati kiállítás, illetve a Zsibongó Néptáncegyüttes az 5. évfordulója alkalmából teltházas gálaműsort adott a Faluházban.

Szombaton egy 800 fő befogadására alkalmas sátor várta a Faluház mögötti területre érkezőket. A sátor alatt egy igazi vidéki mulatság kerekedett. Fellépett a Dél-alföldi Harmonikabarátok Egyesület, a Parlando Énekegyüttes, és számos helyi zenekar.

A mulatozást egy jó adag gulyásleves is tarkította, amit egy óriás, 1000 fős bográcsban készítettek el. A mesterien elkészített levest ki is osztották a lakosok között, így senki sem maradt éhes. A finomságoknak itt azonban még nem volt vége. Az Algyői Nőegylet 40 darab tortát készített, amiket Vámos Zoltán, algyői cukrász rendezett össze egy 20-as számmá. A születésnapi tortán természetesen kis tűzijátékok is voltak, amit meg is gyújtottak.

Az ünnepi sorozat nem ért véget szombaton, vasárnap további programokkal várják a szervezők az érdeklődőket.

Sz.Viktor