A magyar mezőgazdaság az elmúlt időszakban évről-évre erősödött. 2010-hez képest sokkal többen dolgoznak az ágazatban, kitűnő eredményeket értünk el. Szinte minden fontos mutatót figyelembe véve, bátran elmondhatjuk, hogy a mezőgazdaság a nemzetgazdaság egyik húzóágazata lett – mondta Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium felújított épületének átadásán, Csongrádon.

A hetvenes években épült szakiskola és kollégium felújítása óriási segítséget nyújtott abban, hogy egy korszerűbb és gazdaságosabb épületben tanulhassanak a diákok. 2017-ben a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban 375 fiatal kezdte meg tanulmányait, többek között vadász-vadtenyésztő, környezetvédelmi technikus, mezőgazdasági gépjavító szakmákban.

Zsigó Róbert az ünnepélyes átadón hangsúlyozta: ha az előttünk álló évekre tekintünk, és azt szeretnénk, hogy az elmúlt évek jó teljesítménye a jövőben is megmaradjon, az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy elegendő, megfelelő tudású, fiatal szakember legyen az ágazatban. Éppen ezért a Földművelésügyi Minisztérium egyik legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a fenntartásunkban lévő mezőgazdasági szakiskolák minden tekintetben alkalmasak legyenek ezen feladat teljesítésére – tette hozzá.

A kollégiumi épület korszerűsítése az Európai Uniós pályázatból, továbbá a Földművelésügyi Minisztérium és az Önkormányzat támogatásából, mintegy 150 millió forintos ráfordítással valósult meg.

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője a Nimród Vadászújságnak korábban elmondta, hogy Csongrád megye mezőgazdasági oktatása rendkívül széles spektrumot fog át. A középfokú intézményektől egészen az egyetemi oktatásig bezáróan. Ma már Hódmezővásárhelyen mezőgazdasági ismeretek vonatkozásában MsC képzést is választhatnak a Szegedi Tudományegyetemre érkező hallgatók, amely nagy eredmény, nem csak az egyetem, de a város életében is.

A megye szakközépiskoláiban, így a Csongrádon oktató tanároknak napjainkban széles ismereteket, alkalmazható gyakorlati tudást kell átadniuk az itt tanuló diákoknak. A jó környezet, a korszerű oktatási tér és a jól felkészült tanárikar miatt kedvelt továbbtanulási lehetőséget kínál a csongrádi iskola. Azzal kapcsolatosan, hogy a megyébe szívesen érkeznek a dunántúli és az észak-magyarországi régióból is hallgatók, külön örömét fejezte ki Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. Hozzátette: bízik benne, hogy az itt tanuló diákok, a megyében gyakorlatot szerző hallgatók, értékes tapasztalatokkal térhetnek haza, kapcsolódhatnak be lakóhelyük és az ország mezőgazdasági vérkeringésébe.Fontosak a szakmai alapok, de nagyon fontos az is, hogy a diákok később is nyitottak legyenek, tanuljanak, képezzék magukat, hogy a piac, a gazdasági élet változásaira dinamikusan, rugalmasan tudjanak reagálni.

A mezőgazdaság lelke, a szíve, a vidéken dobog. Csongrádon három szakirányt oktatnak, amelyekhez itt megfelelő gyakorlati hátteret is tudnak biztosítani, emellett pedig Csongrád turisztikai szempontból is kedvelt célpontja a látogatóknak. A Tisza csongrádi nagy kanyarja, a védett természeti értékek is nagy vonzerőt kölcsönöznek a városnak, amellyel a Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium még kívánatosabb az ideérkező tanulóknak.

Forrás: Szilágyi Bay Péter