A Népmese Napját hagyományosan Benedek Elek születésnapján, azaz szeptember 30-án tartják. Mivel ebben az évben ez szombatra esik, ezért a pénteki napon mélyültek el a székkutasi diákok a mesék világában.

A Murgács Kálmán Művelődési Ház egy igazi meseházzá változott, ahol az alsó tagozatos tanulók hét különböző állomáson igyekeztek megoldani a feladatokat. Egyes állomásokon a szellemi tudásukat kellett elővenni, hiszen például mesefelismerés volt a feladat. Más megállókon pedig az ügyességükre volt szükség.

Apropó! Ön emlékszik még a jó öreg Magyar Népmesékre? Íme három találós kérdés, amire a gyerekek kivétel nélkül tudták a választ, nézzük, Ön tudja-e, melyik mesékről van szó? – a helyes megfejtéseket a cikk végén találja.

1.) Hétmérföldes csizmában Meseországba utazunk. Máris átlépjük Meseország kapuját. Ott találkozhatunk azzal a mesehőssel, aki talán az egész világot bekapta volna, ha a kanászgyerek bécsi bicskája meg nem akad a szájában. Mi a mese címe?

2.) Hétmérföldes csizmában találkoztam azzal a kétlábú bátor állathőssel, aki sok nehéz akadályt legyőzve végül diadalt aratott a hatalmas török császáron. Mi a mese címe?

3.) Hétmérföldes csizmában találkoztam azzal a négylábú állathőssel, aki ügyességével, találékonyságával száz ellenséget is legyőzött, s ebben döntő szerepe volt a forró víznek. Mi a mese címe?

A Jancsi és Juliskából jól ismert mézeskalács házikó is előkerült, amit egy kakaós nápolyi szimbolizált. A gyerekek feladata pedig az volt, hogy kéz nélkül megegyék. Természetesen az édesség könnyen csúszik a fiatalok torkán, így ez sem bizonyult rettentően nehéz feladatnak.

A hétmérföldes csizma is előkerült, ami majdnem akkora volt, mint a diákok lába, így nem volt egyszerű megkerülni benne a székeket, de mindenki ügyes volt, és megoldották a feladatot.

Az iskolában első sorban a Magyar Népmesék kerülnek elő. Már első osztálytól kezdve az olvasó könyvekben is szerepelnek ezek a mesék, de a tanítási órákon kívül is sokat szoktunk mesélni a gyerekeknek. Ennek ellenére azt látom, hogy sokan már nem ezeket a régi, aranyos meséket kedvelik, hanem a mai, modern történeteket, amiket a televízióban lehet látni.” – nyilatkozta Prágainé Szabó Terézia, az iskola tanítója.

Prágainé Szabó Terézia

A 46 alsós kisdiák láthatóan élvezte a mese délelőttöt, és mindent megtettek azért, hogy minden mesékkel kapcsolatos tudásuk a felszínre törjön.

Nekem a Hófehére és a hét törpe és a Hamupipőke a két kedvenc mesém. Ha lehetne, akkor Hófehérke szeretnék lenni, mert neki olyan szép ruhája van, és ő egy kis királylány. Sokszor szoktam meséket olvasni, az iskolában is és otthon is. Anya és apa is szokott nekem mesélni.” – mondta el Flóra az iskola 2. osztályos tanulója.

Flóra

A gyerekek tehát bebizonyították, hogy mindent tudnak a mesékről, úgyhogy már csak egy kérdés maradt, méghozzá az, hogy Ön tudta-e, hogy melyik mesékről szóltak a kérdések?

Íme a megfejtések:

1.) A kis gömböc

2.) A kiskakas gyémánt félkrajcárja

3.) A kismalac és a farkasok

 

 

Sz.Viktor