2012-ben a Magyar Kormány rendeletben eszközölt változtatásokat az iskolai büfék kínálatára vonatkozóan. Bő öt évvel később még mindig nem megfelelő a legtöbb iskolai büfé kínálata, találhatóak túl cukrozott, egészségtelen ételek, hangsúlyozta a szerdai, közétkeztetéssel kapcsolatban szervezett országos konferencián Zentai Andrea, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa.

“Az, hogy az iskolai büfék nagy százaléka a mai napig nem felel meg a rendeletben megfogalmazott előírásoknak, a közétkeztetés igényét is csökkentik. Hiszen, ha napközben kevésbé veszik igénybe a diákok az egészséges ételek adta lehetőséget, akkor a 2015-ben bevezett menzai reformban szereplő egészségesebb irányvonal is kevésbé tud érvényesülni. Ma minden 6. másodpercben meghal a világon egy cukorbeteg, a  6-8 év közötti gyermekek közül minden 5. túlsúlyos vagy elhízott. Kiemelten fontos lenne tehát, hogy az iskolában egészséges ételekhez jussanak a gyerekek. Az iskolai büfékínálatot már 2012 óta rendelet szabályozza, az OGYÉI honlapján megtekinhető a termékekkel kapcsolatos ajánlás. 2013-ban felmérték, milyen folyadékokat lehet kapni a büfékben és az intézményekben lévő autómatákban. Az eredmény az volt, hogy a jeges tea, amely tele van cukorral, a kola és a cukrozott szénsavas üdítőitalok, valamint az 50 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú levek alkották a kínálat bázisát. Noha az ásványvíz is a leggyakrabban fellelhető termékek közé tartozott, a cukros, egészségtelen italok túlsúlyban voltak” – ismertette az eredményeket a dietetikus.

Zentai Andrea

A szakember, a szerdai konferencián arra is kitért, mit kellene, hogy tartalmazzon egy egészséges iskolai büfé és autómata kínálat. A húsok és hústermékek tekintetében az alacsony zsírtartalom a mérvadó, ennek értelmében sovány húsokat, felvágottakat ajánl például a szendvicsekbe az OGYÉI, mindezt különféle salátákkal, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteménybe ágyazva. A calcium miatt a tej, a kefír és a joghurt szintén szerepet kaphat az egészséges táplálkozásban, a sajtok közül szintén az alacsonyabb zsírtartalmúakat kell(ene) előnyben részesíteni.

A gabona termékekkel kapcsolatban az alacsonyabb cukortartalom a mérvadó, amely tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát is. Minden olyan gabonából készült étel, amely meghaladja a 25 gramm/100gramm hozzáadott cukortartalmat, tiltólistás, ide tartoznak a különféle nápolyik, ostyák, vagy kekszek. Kenyérfélék és pékárúk tekintetében az ajánlás a cukortartalom mellett a só tartalmat is szabályozza, ez utóbbi nem haladhatja meg az 1 gramm/100 grammot.

A burgonyával, vagy burgonyából készült termékek közül a chips teljes mértékben tiltólistás, (szintén 1 gramm/100 gramm feletti sótartalma miatt), ugyanakkor ezzel kapcsolatban változásokat látnak a szakemberek az elmúlt években. A chips, mint olyan, megtalálható a büfék kínálatában, de 1 gramm/100 gramm alatti só tartalommal. Ebből az következik, hogy a gyártók igazodnak az előírásokhoz.

A zöldségek közül a különböző saláták, saláta mixek, gyümölcsök közül pedig az évszaknak megfelelő, friss termékek kell, hogy előtérbe kerüljenek. Az olajos magvak esetében elsősorban a natúr, olajos magvakat ajánlják. Ennél a csoportnál is megfigyelhető volt ugyanaz, mint a chipseknél, az évek alatt sok gyártó változtatott a termékek összetételén, és 1gr/100 gr alatti sótartalmú ételt dobott a piacra.

A folyadékok közül – természetesen a víz mellett – a rostos gyümölcslevek 100 százalékos változata a javallt, de nem mindennapos fogyasztásra.

Amit egyáltalán nem lenne szabad kínálni a diákoknak: fagylalt, csokoládé – kivéve a magas kakaótartalmúakat -, a cukorka, és az energiatialok.

Zentai Andrea dietetikus előadása során többször is hangsúlyozta, a család szerepe a legnagyobb az egészséges táplálkozás kialakításában, a tudatos táplálkozásra történő nevelést már kicsi korban el kell kezdeni. A büfék üzemeltetőinek magatartása némileg érthető, hiszen hiába kínál reszelt répát sovány sajttal, ha otthon a gyerek chipset eszik.

Sok szülőtől azt lehet hallani, az egészséges ételek drágábbak. Összehasonlításképpen utána jártunk: egy kiló alma megközelítőleg – fajtától függően – már 200 forintért beszerezhető, egy 100 grammos gumicukor – márkától függően – megközelítőleg 300 forint.

A közétkeztetés és a Magyar Kormány abbéli kezdeményezése tehát, hogy csökkentse a túlsúlyos gyermekek számát, megelőzve ezzel az élethosszig tartó betegségeket (magas vérnyomás, érelmeszesedés, diabétesz stb) azon a közegen múlik leginkább, amelyben a diákok a legtöbbet tartózkodnak, s amely kicsi koruk óta elemi erővel ivódik beléjük: a családban tapasztalt mintákon. Fontos azonban megemlíteni, hogy azok a szülők, akik egészséges táplálkozásukkal jó mintát mutatnak csemetéiknek, nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a reklámokból folyamatosan “ömlenek” az egészségtelen ételek, italok. A probléma tehát igen összetett.

 

Ács Helga