Az első teendőnk, hogy elő kell készítenünk a virágaink számára a telelőhelyet. Pakoljunk össze, takarítsunk ki, és ha lehetőségünk van rá, egyszerű mésszel meszeljünk is ki, mert ezzel elejét vehetjük a gombák szaporodásának. A növényeket még a szabadban nézzük át, ha valamelyik csúnyán tönkrement, vagy esetleg élősködők lepték el, attól fájó szívvel váljunk meg. Azok a növények, amik fényigényesek, az őszi-téli időszakban is kerülhetnek az ablak közelébe, míg a fényt kevésbé igénylőket, a szoba belső sarkába, vagy akár a kamrába, pincébe is tehetjük.

Amíg kellemesen süt a nap odakinn, és van időnk és energiánk, a cserepeket napközben akár még ki is tehetjük, és csak éjszakára vigyük be ismét a telelő helyre. De elég az is, ha néha kinyitjuk rájuk az ajtót, ablakot, hogy szellőzzenek, levegőzzenek. A huzat azonban nem tesz jót nekik. A téli időszakban ezek a növények csupán minimális öntözést igényelnek.

A mostanság igen népszerű orchideák közül a Cymbidium, vagy csónakorchideák nyugodtan kint hagyhatók még a teraszon, erkélyen, egészen az első fagyokig. Ennek a virágnak kimondottan jót tesz, ha augusztusban adunk neki egy kis száraz pihenőt, majd szeptembertől kezdjük el bőven tápoldatozni és az első fagyok idején vigyük be a lakásba. Ha ügyesek vagyunk, ezek a növények karácsonyra már akár virággal is megörvendeztethetnek bennünket.

A másik virág, amelyet már most el kell kezdenünk felkészíteni a télre, az a mikulásvirág. Ha sikerült nyárra kiültetnünk a kertbe ezeket a növényeket, akkor tapasztalhatjuk, hogy gyönyörűen bezöldültek a leveleik. Ha szeretnénk, hogy a fellevelek december elejére ismét színesek legyenek, most kell elkezdenünk takarni a növényt. A legegyszerűbb, ha egy egyszerű papírzacskót ráhúzunk a délutáni órákban a virágra, így zárhatjuk el a fénytől – délelőtt nyugodtan hagyhatjuk takarás nélkül. Így mire beköszönt a tél, ismét beszínesednek a levelek.

Az évszakváltás arra is lehetőséget kínál, hogy az otthonaink dekorációját megváltoztassuk kicsit. Ráadásul kellemes őszi, családi program a természetben a termések, bogyók, gallyak gyűjtögetése, melyekből gyönyörű dekorációkat állíthatunk össze. Ha ehhez kellékekre, vagy akár ötletekre, segítségre van szükségünk, akkor is fordulhatunk Czeglédi Margithoz és munkatársaihoz, sőt, a Margó Virág- és Ajándékboltban akár kész ajtódíszeket is beszerezhetünk.

Az őszi időszakban is vegyük körbe magunkat virágokkal, hisz a növényekről való gondoskodás az egyik legkiválóbb stressz oldó tevékenység. Remek segítséget kaphatunk a Margó Virág- és Ajándékboltban, melyet megtalálunk Hódmezővásárhelyen, a Szent István tér 8. szám alatt, a pincében. Az üzlet hétköznapokon 7.30-17 óra között, szombatonként 8 és 15 óra között, míg vasárnap és ünnepnapokon 8-tól délig tart nyitva. Telefonon a 30/376-1490-as számon lehet érdeklődni, tanácsot kérni, vagy akár virágot rendelni, hiszen a házhozszállítást is meg tudják oldani. Sőt, különleges igényeket is igyekeznek kielégíteni, például ha valaki egy csokor tulipánnal szeretne megajándékozni valakit télvíz idején, arra is van lehetőség, csak idejében kell leadni a rendelést, hisz az ilyen különlegességek beszerzésére, ilyenkor beletelik pár napba.

Kiskata