Az óvodástól kezdve egészen a nyugdíjasig minden korosztályt megmozgat a földeáki maratoni váltó. Szombaton közel ezren látogattak ki a település központjába, akik közül hatszázan úgy döntöttek, hogy nem csupán nézői, hanem aktív közreműködői lesznek ennek az egyre népszerűbb sportos családi napnak.

A történelem könyvekből tudjuk, hogy a maratoni táv 42 ezer 195 méter. Természetesen szombaton Földeákon senkinek sem kellett ennyit futnia, ugyanis a csapatok tagjai váltották egymást. A rendezők lemérték, hogy a főtéren egy kör hossza 640 méter. Így nagyjából 66 kört kell teljesítenie egy-egy csapatnak, hogy körülbelül meglegyen a több mint 42 kilométer. A verseny szervezőjét, Molnár Jánost hallják:

##audio:4778##

A földeáki Kovács Andor, aki a hómdezővásárhelyi porcelángyárban targoncásként dolgozik, barátja biztatására kezdett el tavaly januártól komolyabban foglalkozni a futással. – A Földeáki Szülők csapatába neveztem, mivel váltjuk egymást, így nem lesz nagyon megerőltető senkinek sem, amúgy általában 13-15 kilométereket futok rendszeresen – árulta el a 39 éves férfi. A helyiek mellett a környező településekről is érkezetek indulók. Így többek között a csanádpalotai Dér István Általános Iskola diákjai is neveztek. Köztük volt Jakucs István is. – Még az elsősként kezdtem el futni, én a hosszabb távokat kedvelem, de itt most csak néhány köröm lesz – tudtuk meg a hetedik osztályos Istvántól.

Czirbus Gábor is szépen körözött Földeákon. – Még testnevelőként lett nagyon jó barátom Molnár János és ő hívott meg évekkel ezelőtt erre az eseményre, amin azóta is rendszeresen részt veszek – fejtette ki a makói alpolgármester. Czirbus Gáborral természetesen mi másról is beszélgettünk, mint a sportról, s azon belül a futásról, íme:

##audio:4779##

Munkatársunktól. K.