A magyarcsanádi római katolikus templom védőszentje Szent Gellért. Innen jött az ötlet, hogy ezt a nevet kapja a község egyik legfontosabb ünnepe, a falunap. – A településen nem csupán ezt a szeptemberi eseményt neveztük el a szentünkről, hanem a focitornánkat is, de így hívják az autópályáján a közelünkben lévő pihenőt, illetve az elpusztított, s remélem hamarosan újraépülő hidunkat – sorolta szombaton Farkas János. A polgármester hozzátette: ez a nap a szórakozásról, a közösség összehozásáról szól.

Ahogy korábban, így most is megemlékeztek a csanádi legekről. Ez annyit jelent, hogy köszöntik Magyarcsanád legidősebb és legfiatalabb lakóját, valamint a legrégebben házasságot kötött párját is. Kászián Miklós és Babó Katalin 1955. május elsején mondta ki a boldogító igent. Még gyermekként egy iskolába jártak, de utána másfelé vitte őket az élet. Aztán idővel egy TSZ-vacsorán egymás mellé kerültek, beszélgetni kezdtek, többször is találkoztak, aztán végül egybekeltek. Az ifjú férj akkor 18, párja pedig 17 esztendős volt. Miklós bácsit és Kati nénit szombaton megajándékozták a képviselők.

A legifjabb csanádi idén augusztus 22-én született, 49 centiméterrel és 2820 grammal. Sajnos a csöppség, Rotár Máté megbetegedett, így szülei, Rotár Aurél és Tóth Bernadett nem tudtak eljönni vele az ünnepségre. A legidősebbekről sem feledkeztek meg szombaton. Szintén csak szóban emlékeztek meg róluk, hiszen a 94 éves Unk Szvetozárné Bekán Kumbria és a 88 esztendős Jani Mihály sem tudott jelen lenni az eseményen.

Míg a sátorban egymást váltották a programok, a nem messze lévő főzők sem tétlenkedtek, finom étkek rotyogtak a bográcsaikban. Faludiék például marhapörköltet készítettek. – A fiamék laknak Magyarcsanádon, mi Orosházáról érkeztünk – tudtuk meg a családfőtől. Dr. Faludi János elmondta: nem annyira fiatal állat nyaka, lábszára, combja került a pörköltbe, így négy órán át kellett főzni. – Paprikát, sót adtam hozzá, meg titkos hozzávalókat – tette hozzá mosolyogva a főző. Kedvenc ételei vadhúsból készülnek, mivel vadászik.

Munkatársunktól. K.