A romlatlan, gyermeki lélekből sarjadó művészi erő lengi be az Emlékpont galériáját. Péczely György már két-három éves korában készített ceruzarajzokat. Édesapja, Péczely Attila orvos, néprajzkutató már ekkor felfigyelt fia tehetségére. Majd áttért a pasztell használatára, és hat-hét éves korára már több mint száz alkotással büszkélkedhetett. Óriási tehetségként üdvözölte a szakma, amikor nyolc éves korában 1937-ben megnyílt az első tárlata. Később azonban a tudomány töltötte be életében a főszerepet, így a festészet háttérbe szorult.

A gyermek Péczely György az őt körülvevő tájat vitte vászonra: Vásárhely, Mártély, esetleg a szoba, ahol volt. A család György születésének évében költözött Vásárhelyre, így fiatalságának meghatárzó évei ehhez a vidékhez kötik. Magányosan, elvonultan, koncentráltan alkotott.

Prof. Dr. Péczely Péter (jobbra) Szenti Tibor író, néprajzkutatóval

Prof. Dr. Péczely Péter (aki magát a Montpellier Egyetem doktoraként és “egy vásárhelyi polgárként” határozta meg) a következő szavakkal jellemezte testvérét: „A bátyám megfontoltabb, kiegyensúlyozottam, nyugodtabb volt, mint én. Elmélyült alkotó volt. Talán a festményei sem csak úgy jöttek, hanem gondolkozott rajtuk, vázlatokat készített. Egy zseni volt. Benne párhuzamosan alakult ki egy művészeti hajlam és a tudományok iránti fogékonyság. Mind a mai napig az ő tankönyveiből tanulnak az egyetemeken. A festészet számára valami nagyon különleges érzelmi kapcsolódást jelentett a szűkebb környezethez.”

Péczely-Kozák Zsuzsanna

A gyermektehetség művészetéről a megnyitón Péczely Péter menye, Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész mondott pár gondolatot: „Az impresszionista stílusnak nagyon markáns elemei fedezhetők fel a festményein. Az őt ért hatásokat jelenítette meg a képein. A szobabelsőkön kívül még többek között megfestette a plébánia udvarát is a több száz éves fenyővel, amit gyerekként látott, de elég sokat utazott is a környéken, így Mártély, a Tisza is megjelenik a képeken, illetve a szegedi rendező pályaudvar is.”

A rendezvényen a Péczely György által megörökített vásárhelyi világ a Péczely Attila által lejegyzett népdalokban is megjelent: ezekből Szécsi Edit operaénekes adott elő csokrot és közreműködött a Fandante Kamarakórus is.

Az Emlékpontban pár héten keresztül lehet megtekinteni a Vásárhelyi érzések című kiállítást, amelyet október 19-től egy első világháborús zsidó emlékeket bemutató tárlat követ a közgyűjtemény galériájában.

ÉR.