Ha már hagyma, akkor elmaradhatatlan a gasztronómia. Így volt ez szombaton is a 27. Hagyamfesztiválon. A Csipkesor mögötti területen ötvennél is több bográcsban rotyogott az étel, melyet a kőszívűnek nem mondható zsűri értékelt. Az ítészek tagja volt Tóthné Libor Mária, az aza Limara gasztroblogger is. Beszélgetésünk során az is kiderült, miért van szükség a gyerek bűvárszemüvegére, ha hagymát aprítunk, íme:

##audio:4665##

A korábban már említett, s nem annyira szigorú zsűrít Gáspár Bea vezette. – Nem volt egyszerű a feladat, hiszen félszáznál is több ételt kellett megkóstolnunk, az ízek között én a magyarosat részesítettem előnyben – foglalta össze a celeb. Gáspár Bea kedvenc hagymás étele a hagymaleves és a pacal, melyeket a következőképpen készít el:

##audio:4664##

Az összefogás is jellemző volt a fesztiválra. Ennek fényében négy település, Ambrózfalva, Csanádalberti, Pitvaros és Nagyér közösen főzött szombaton Makón. De pontosan mit is rejtett a bogrács, azt Csirik László ambrózfalvi polgármester itt árulja el:

##audio:4666##

Mint már említettük a fesztiálon főtt ételek alapja a hagyma volt. De igen kemény munka kell ahhoz, hogy a földekről a bográcsokba kerülhessen ez a fontos alapanyag. Fekete Tímea gazdálkodó többek között arról is beszélt, hogy a fiatalokkal nagyon nehéz megkedveltetni ezt a szép régi mesterséget, a mezőgazdasági munkát:

##audio:4667##

Ahogy pénteken, így szombaton sem hiányozhatott a makói fesztiválról a Rádió 7. A két műsorvezető, Kodácz Csengele és Szabó Viktor, valamint a helyszínen élőben közvetítő stáb tagjai mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a nap is színvonalasan teljen.

Munkatársunktól. K. és n.j.