Már a délelőtt folyamán elkezdődtek a bírálatok az egyes fajtacsoportok szerint, és ekkor még a nap is száz ágra sütött, sőt olyannyira meleg volt, hogy a kutyákkal érdemes volt árnyékba húzódni. Szombaton 723 kutyát neveztek, akiknek a bírálata a délelőtt folyamán le is zajlott. Egy rendkívüli eset miatt az egyik bírónő orvosi ellátásra szorult, emiatt az általa bírált kutyák később kerültek sorra. A Best in Show program még így is majdnem időben indult el a csepergő esőben. Azonban ez senki kedvét nem szegte, és a legjobbak ringbe is szálltak a kupákért. A szombati napon két klubkiállítás is színesítette a programot, méghozzá a Magyar Molosszer Tenyésztők és a Magyar Molosszer Kedvelők Egyesülete tartotta meg bírálatait.

A látogatók kedvében is jártak a szervezők, ugyanis egésznap szórakoztató kutyás programokat lehetett nézni a BIS körben. Terápiás, engedelmes, frisbee, de munkakutya bemutatón is ámulhatott a közönség.

Gyönyörű és változatos fajtákban nem volt hiány a hódmezővásárhelyi CACIB-on. Somogyi Donáta Szolnokról érkezett, a My Westie Kennel tulajdonosa. Első kutyáját 2005-ben vásárolta, aki még nem volt kiállítási eb. 2007-ben azonban megérkezett első show kutyája, az egyre növekvő West Highland White Terrier szerelem miatt. Donáta elmondta, hogy több saját tenyésztésű kutyája azóta Champion, illetve InterChampion, és a Best in Show programokban is egyre szebb eredményeket érnek el. Jelenleg hat kutyájuk van, de ez a szám szinte mindig változik, általában növekszik. Itt Hódmezővásárhelyen német import kutyájával Zarával CACIB címet szereztek.

A Westie-t Somogyi Donáta így jellemezte:

##audio:4674##

 

Kovács Zoltán Szolnokról érkezett két angol masztiff fajtájú kutyájával. Ezekről a kutyákról érdemes tudni, hogy a világ egyik legnagyobb kutyái, felnőttkori súlyuk elérheti a 130kg-ot is. Tizenhárom éve tenyészti ezeket a kutyákat, és elmondása szerint vannak a kutyák és vannak az angol masztiffok. Az óriási testű kutya zord külseje ellenére elképesztően barátságos, mind a gyerekekkel, mind a felnőttekkel, és igazán intelligensek is. A nagytestű kutyák tartására külön szabályok vonatkoznak. Születésüktől szuperprémium táppal szabad csak őket etetni, és nem szabad őket túlmozgatni, ugyanis az veszélyes lehet a csontozatukra.

Az angol masztiffok tulajdonosa elmondta, hogy amióta tenyészt, azóta jár Hódmezővásárhelyre kiállításra, és most sem jött hiába, hiszen kutyái HPJ, azaz Hungária Príma Junior címet szereztek.

Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni a CACIB-ra, ahol 678 nevezett kutyát lehet majd megtekinteni, illetve a Hírös Magyar Rottweiller Egyesület Dél Alföld Special CAC külön kiállítását is.

sk