A Nemzeti Aikidó Szövetség harmadik alkalommal szervezett konferenciát, melynek szombaton Makó adott otthont. A Glorius Vigadóban ezen küzdősport prominens személyei találkoztak. Luc Vermeulen, az európai szövetség alelnöke nyitotta meg a rendezvényt. Czirbus Gábor köszöntötte a jelenlévőket. Az alpolgármester kifejtette, hogy a város sportmúltjában az a levél szinte az első írásos emlék, melyet még az 1900-as évek elején egy japán nagymester küldött a helyi csendőrségnek, hogy szívesen megtanítaná a makói egyenruhásokat különböző önvédelmi fogásokra.

Makón mindig is fontos szerepet játszott a küzdősportok ezen ága. Így nem meglepő, hogy a Maros-parti települést választotta a szövetség ezen esemény házigazdájának. De pontosan miért is Makó érdemelte ezt ki, azt Márton Imre, a Makói Budo Klub elnöke, a Nemzeti Aikidó Szövetség – Magyarországi általános elnöke és technikai igazgatója itt foglalja össze:

##audio:4668##

Ezt a sportágat csak elhivatottsággal lehet űzni. Ezt nagyon jól tudja professzor doktor Borhy László is, aki még gyermekként kezdett el harcművészetekkel foglalkozni, de abbahagyta, aztán majd három évtizednyi kihagyással újrakezdte. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, aki 2. danos aikidós is egyben erről a sportról így vall:

##audio:4670##

Kovács Krisztina Paula a Hódmezővásárhelyi Budo SE versenyzője. – Három éve ismerkedtem meg ezzel a sportággal, korábban lovagoltam, de nagyon vonz a japán kultúra, így sportágat váltottam – árulta el az októberben 26. életévét betöltő bölcsődei dolgozó. Kovács Krisztina Paulát hallják:

##audio:4669##

Munkatársunktól. K.