Óriási kedvvel várták már nem csak a gyerekek, hanem a tanítók is szeptember 1-ét. A pedagógusok örömmel konstatálták, hogy a gyerekek mennyit nőttek, és a tanulók pedig ismét együtt lehetnek rég nem látott iskolatársaikkal. Talán ezek közül egyedüli kivételnek számítanak az első osztályos tanulók, akik kicsit megszeppenve foglalták el helyüket az évnyitó ünnepségen. Feszültségük oldására a tanítók szépen feldíszített teremmel várták őket.

A nyári szünet alatt akadt bőven munka az iskolában. A fenntartóval közösen próbálták úgy intézni, hogy az első tanítási napra minden feladat befejeződjön, de úgy alakult, hogy mégsem végeztek az összes felújítási munkával. Pár terem még meszelésre, vagy festésre vár, illetve az udvar rekonstrukciója is megtörténik.

A 2017-1018-as tanévet 450 kisdiák kezdte meg, 294-en a székhelyintézményben, 156-an pedig a tagintézményben. Több olyan kispajtás is van, aki a nyár folyamán iratkozott át a mindszenti iskolába, akár költözés miatt, akár azért mert a volt iskolájuk megszűnt.

Szedlák Renáta, intézményvezető

Az évnyitón Szedlák Renáta igazgatónő ismertette az osztályfőnökök személyét, illetve külön köszöntötte az elsős, és a nyolcadikos tanulókat. Az elsősöknek különösen fontos ez a nap, hiszen először ragadtak iskolatáskát, a nyolcadikosok pedig utolsó évüket kezdik meg az intézményben továbbtanulásuk előtt. A legfiatalabbaknak ajándékkal is kedveskedtek, a végzősök figyelmét pedig a továbbtanulásra hívta fel az intézmény vezetője.

Több programmal is készülnek Mindszenten, a tanév során, mert nem csak az a fontos, hogy tudást adjanak át a gyerekeket, hanem élményeket, és a szabadidő hasznos eltöltését. A hetedikesek már szeptember 11-én Erdélybe indulnak a Határtalanul program keretén belül. Különböző szakkörök is indulnak azért, hogy az órák után fejlesszék képességeiket, illetve érdeklődési körüknek megfelelő elfoglaltságot találjanak maguknak. Különböző sportfoglalkozásokon is részt vehetnek majd a tanulók, hiszen a test karbantartása, edzése is fontos gyermekkorban.

Ebben a tanévben lesz egy pályaorientációs nap is, melyen a szakmákkal szeretnék megismertetni a fiatalokat. Autentikus személyek mutatják majd be az egyes pályák tudnivalóit, cégek és gyárak munkásai, dolgozói érkeznek majd az iskolába. Minden osztálynak az életkori sajátosságaik alapján lesznek bemutatók a szakmákról, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon.

A tapasztalat az, hogy azért is van erre szükség, mert általános iskolás korban még nem igazán vannak tisztában azzal a gyerekek, hogy mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek. A pályaorientációs nap abban fog segítséget nyújtani a gyerekeknek, hogy minél könnyebben válasszanak majd egy életre nekik való szakmát.

sk