Egy Ford T-modell gördült be szombaton a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola elé. Két Szentpéterit hozott a fekete oldtimer, Csillát és édesapját, Jánost. A neves zeneszerző és zongoraművész ugyanis egy meglepetés partyt szervezett édesapja 80. születésnapjára, melyben fontos szerepet játszott mind az oktatási intézmény, mind a kocsi.

Szentpéteri Jánosnak 34 esztendőn keresztül nem csupán munkahelye, de egyben otthona is volt az iskola. Több ezer diákot tanított a falai között, majd később igazgatója is lett az intézménynek. Itt volt a szolgálati lakásuk is, ahol a kis Csilla nevelkedett. – Sokat gondolkodtam azon, mivel lepjem meg apukámat ezen a kerek születésnapon, aztán rájöttem, nincs annál felemelőbb helyszíne a köszöntésének, mint az az épület, ami évtizedeken keresztül meghatározta az életünket – mondta Szentpéteri Csilla. A zeneszerző és zongoraművész ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:4603##

Száz vendég, vagyis egykori kollégák, illetve diákok, valamint a család várta az ünnepeltet az iskolában. Az aulába lépőket nem csupán gyönyörű díszítés, ételek és italok várták, hanem azok az osztálynaplók is, melyekbe egykoron Szentpéteri tanár úr írta be a jegyeket. Miután köszöntötték János bácsit, egy kisfilmet vetítettek le a nagyteremben, mely röviden összefoglalta a katedrán töltött évtizedeket.

A nyolcadik ikszbe lépő nyugdíjas pedagógus, igazgató több alkalommal is küzdött a könnyeivel. Boldogan mesélt az iskoláról, a diákokról. Számos régi történetet előhozott, néhány vicces is került az emlékek közé. Ha kíváncsi, miről is mesélt Szentpéteri János, akkor itt hallgathatja meg:

##audio:4604##

Munkatársunktól. K.