Archívumuk szerint Rója az elmúlt bő egy évben 9 alkalommal szerepelt a magát függetlennek mondó megyei újságban, minden bizonnyal messze a legtöbbet a hasonló intézményvezetők közül. A cikkek többségét Bakos jegyezte, helyet és teret adva például annak a megnyilvánulásnak, melyben Rója politikai döntésnek nevezi igazgatói posztjának megszüntetését. Mindez annak fényében persze felettébb érdekes, hogy rövid idő múlva már az MSZP jelöltje volt, ami kétségkívül politikai állásfoglalás, sőt, a hivatalossá válástól mentelmi joggal együtt járó pozíció. A cikkben Rója egyébként részletesen magyarázza bizonyítványát, emeli ki érdemeit és cáfolja Lázár Jánost, akit Bakos nem kérdezett meg, azaz szinte „kampányfőnökként” interjúvolta meg az akkor még a közvélemény számára titkos jelöltet, nem adva teret Makó országgyűlési képviselőjének. További írásaiból sem hiányzik az elég feltűnő rokonszenv, ami egy tudósításnak nem velejárója. Legutóbbi, múlt hét keddi írásában nevezi „szimpatikus” civilnek Róját, s morfondírozik jelöltségéről, reklámot csinálva annak. Abban a Délmagyarban, amely egy nemrégiben megjelent hvg-s cikk szerint az újság Botka László MSZP-s hátországának kulcskiadványaként volt ismert, amíg Andy Vajna meg nem szerezte. Meglepő lenne, ha ebben a minőségükben ne tudtak volna arról, hogy Botka Róját teszi a ringbe majd Lázár ellen – három nappal a bejelentés előtt.

Ezt az összefüggést ismerve már egyáltalán nem meglepő, hogy Rójáról, főleg Bakos tollából, ilyen sok pozitív hangvételű írás jelent meg. Egy „kampányfőnök” – nem baj, hogy ha valaki újságíróból az lesz, de akkor azt jelentse be előre és ne a független megyei napilapnál tegye – ugyanis tényleg így dolgozik, először az embert mutatja be, rokonszenvet vált ki az olvasóból, akik – s ez a cél – szolidaritást is mutathatnak vele. S amikor ez már megvan, az ágyat kényelmesen megvetették, akkor jöhet a jelölés bejelentése. Nincs ebben semmi váratlan.

A váratlan inkább az, hogy Buzás Péter, a város korábbi szocialista polgármestere előszeretettel és jókedvűen vigyorogva asszisztált a bejelentéshez, jótékonyan elfeledve azt, hogy 1995-ben és 2000-ben is ki akarta rúgni Róját. (Aki akkor minden bizonnyal a Fidesznél jelentkezett volna valamilyen politikai pozícióra) Nyilván az MSZP akkor nem tiltakozott és nem harsogta tele a sajtót politikai terrort emlegetve, Buzás pedig azóta elfelejtette beszedni az amnéziát megszüntető gyógyszereket.

H. É.